DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Jüpiter’in Kuzey Kutbu’ndan Fırtına Dolu Fotoğraf Paylaşıldı: Her Biri Yüzlerce Kilometre!

04.08.2022
A+
A-

NASA’nın 6 Ağustos 2011’de uzaya fırlattığı ve Jüpiter’i keşfetmekle görevlendirdiği Juno uzay aracı, 2016 yılında dev gezegenin yörüngesine girmişti. Juno, o günden bugüne Jupiter’den yüksek kaliteli fotoğraflar göndermeye devam ediyor. Juno’nun son olarak geçtiğimiz gün gönderdiği fotoğraf ise Jüpiter üzerindeki devasa fırtınaları gözler önüne serdi.

43. Jüpiter’e yakın uçuş görevini tamamlayan Juno, bu görev esnasında gezegenin Kuzey Kutbu’ndan etkileyici görüntüler yakaladı. NASA tarafından paylaşılan o görüntüler, Jüpiter’in atmosferi hakkında önemli bilgiler sunan detaylara ev sahipliği yapıyordu. Yeni Jüpiter görüntüleri şu şekildeydi:

Karşınızda Jüpiter’in Kuzey Kutbu:

jüpiter

Tam boyutta görmek için tıklayın.

Yukarıda gördüğümüz fotoğrafta yer alan her bir girdap benzeri yapı, gezegen atmosferinde yaşanmakta olan fırtınaların ta kendisiydi. Fotoğraftan baktığımızda boyutunu tam olarak kestiremediğimiz bu fırtınaların her biri aslında 50 kilometre yüksekliğe kadar çıkıyor, yüzlerce kilometrelik alanı kaplıyordu.

jüpiter

Yukarıdaki fotoğraftan kırpılmış bir alan.

NASA tarafından paylaşılan açıklamaya göre bu fırtınaların nasıl oluştuğunu anlamak, Jüpiter’in atmosferini ve gezegenin diğer atmosferik özelliklerini oluşturan akışkanlar dinamiği ve bulut kimyasını da anlamamızı sağlayacak. Jüpiter fırtınalarının renkleri ve büyüklükleri, bilim dünyasının yoğun bir şekilde incelemeyi sürdürdüğü alanlar arasında yer alıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.