DOLAR 32,2912
EURO 34,7920
ALTIN 2.403,55
BIST 10.264,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Sal 25°C
Çar 19°C
Per 17°C
Cum 17°C

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Bektaş’tan deprem uyarısı

22.02.2019
A+
A-

İHA’nın haberine göre Kuzey Anadolu fayının güney kolunun Çanakkale, Balıkesir, Bursa hattında sismik aktivitenin kuzey kola göre daha fazla arttığını dile getiren Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) eski öğretim üyesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, “Marmara Bölgesinde, 1509-1894 tarihleri arasında oluşan, 7 den büyük 7 tarihsel deprem; 1912-1999 tarihleri arasında ise 6,3 den büyük 11 büyük güncel deprem Kuzey Anadolu Fayının paralel Kuzey ve Güney Kolları üzerinde karşılıklı ve sıralı bir şekilde üretilmiştir. Kuzey Anadolu Fayının Kuzey Kolunda gerçekleşen 1999 İzmit Depreminden sonra geçen 20 yıl sürede Kuzey Anadolu Fayının Güney Kolunda, Çanakkale, Balıkesir, Bursa hattında, sismik aktivitenin kuzey kola göre daha fazla artması yukarıdaki görüşü destekler niteliktedir” dedi.

İstanbul depreminden önce Marmara’nın güneyinde Balıkesir, Çanakkale, Bursa hattında büyük bir depremin yaşanabileceğine dikkat çeken Bektaş, “Kuzey Anadolu Fayının Marmara Bölgesindeki paralel kolları üzerinde bu türden karşılıklı ve sıralı büyük deprem üretme eğilimi paralel fayların derinden uzak mesafelere karşılıklı stres transferi yapmaları ve birbirlerini tetiklemeleriyle açıklanabilir. Başta Kuzey Anadolu Fayının ikiz kardeşi olan Kuzey Amerika’daki San Andreas Fayı ve Dünyadaki diğer büyük fayların jeolojik ve jeofizik verileri dikkate alındığında, 150-300 km aralıklı paralel fay kolları arasında zamana bağlı olarak derinden stres transferi yapılabileceğini ve fayların birbirlerini tetikleyebileceği sonucuna varılır. Özetle, beklenen İstanbul depreminden önce Marmara’nın güneyinde Balıkesir, Çanakkale, Bursa hattında yaşanabilecek büyük bir deprem daha büyük bir olasılıktır” ifadelerini kullandı. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.