İzmir’de Kanser Vakalarında Artış ve Radyasyon Tehditi
İzmir’de kanser vakalarında kaydedilen artış ve radyasyon tehditinin nedenleri, etkileri ve alınması gereken önlemler hakkında derinlemesine bir inceleme. Sağlık uzmanlarının görüşleri ve toplumsal etkilerle ilgili güncel bilgiler.
İzmir’de Kanserden Ölenlerin Sayısında Ciddi Artış
Halk sağlığı açısından alarm verici bir durum olarak değerlendirilen kanser vakalarının artışı, İzmir bölgesi sakinleri tarafından endişeyle karşılanıyor. Son dönemde kanser nedeniyle hayatını kaybeden bireylerin sayısında gözle görülür bir artış yaşandığını ifade eden mahalle sakinleri, bu durumun ardında yatan sebeplerin araştırılması gerektiğini vurguluyorlar.
“Korku İçindeyiz, Endişemiz Büyük”
Mahalle sakinleri, yetkililere seslenerek, “Burada çok büyük bir korku ve endişe içindeyiz. Evimizin camını açacak olsak, dışarıdaki kötü kokudan rahatsız oluyoruz. İnsanları resmen zehirliyorlar. Mahallemizde hastalıklar hızla yayılıyor. Son iki yıl içinde tam 30 kişi kanserden hayatını kaybetti” şeklinde duygularını dile getiriyorlar. Bu bağlamda, halk sağlığına yönelik acil yardım beklediklerini belirtiyorlar.
Canlı Yayında Önemli Testler Yapıldı
İzmir’in “Türkiye’nin Çernobil’i” olarak anılan bölgesine dikkat çekmek amacıyla, ünlü gazeteci Uğur Dündar, muhabirini ve emekli akademisyen Dr. Enver Yaser Küçükgül’ü görevlendirdi. Dr. Küçükgül, 18 yıldır devam eden bu ölümcül sürecin ortasında, elindeki cihazla canlı yayın sırasında testler gerçekleştirdi.
Yapılan testlerin sonuçları son derece endişe vericiydi. Dr. Küçükgül, “Güvenli sınırın 219 katı kadar radyasyon tespit edildi. Burası belirgin bir radyoaktif saha. Burada ne kadar radyoaktif kaynak bulunduğuna dair kesin bir ölçüm yapmak gerekiyor. Şu ana kadar yapılan hiçbir çalışmada, bu sahadaki gerçek radyasyon miktarı ölçülmedi. Gerçek rakamları belirlemek için sağlam bir zemine kadar sondaj yapmamız şart. Elde edilen karot örnekleri detaylı bir analize tabi tutulmalı. Ancak bu aşamalardan sonra, sahadaki radyasyon seviyeleri hakkında net bir konuşma yapabiliriz” şeklinde ifadelerde bulundu.