DOLAR 32,2412
EURO 34,7988
ALTIN 2.382,67
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Açık
İstanbul
19°C
Açık
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C
Per 17°C

Toz Fırtınası Kovid-19’u Başka Noktalara Taşır mı?

17.09.2020
A+
A-

Meteoroloji Uzmanı Abdullah Macit, Ankara’da yaşanan toz fırtınasının lokal olarak yerel gerçekleşen ve fırtına bulutlarının oluşturduğu bir durum olduğunu, toz taşımasının ise daha büyük alanlarda oluşan özellikle atmosferde çöllerden kalkan tozların uzun süreli gelmesiyle oluştuğunu söyledi.

Macit, ‘Bununla ilgili uydu görüntülerinden faydalanarak gerekli tahminlerimizi yapıyoruz. Ama şu andaki beklentilerimize göre önümüzdeki hafta boyunca hayatı etkileyecek uyarılık bir toz taşınımını beklemiyoruz’ dedi.

‘RÜZGARIN VİRÜSÜ ALDIĞI YERDEN KISA MESAFEDE BİR BAŞKA KİŞİYE BULAŞTIRMA RİSKİ VAR’

Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, Kovid-19’un dış ortamlarda uzun süre canlı kalmadığının altını çizerek, ‘Dolayısıyla bu kum fırtınasının uzak mesafelerden canlı şekilde virüsü başka noktalara taşıma durumunun teorikte kesinlikle olmadığını net bir şekilde söyleyebiliriz. Ancak şöyle bir durum söz konusu ki virüsün kısa mesafede kişiler arasındaki bir yakınlık-temas söz konusu ise rüzgarın virüsü aldığı yerden kısa mesafede bir başka kişiye bulaştırma riski olabilir’ ifadelerini kullandı.

Oğuztürk sözlerine devam ederek, ‘Virüsün damlacık yoluyla etrafa bulaştığını bildiğimiz için hava akımının kısa mesafede; örneğin bir kişinin hapşırmasıyla virüsü diğer kişiye bulaştırma ihtimalini aralarındaki mesafe 3-4 metre olsa dahi artırabileceğini söyleyebiliriz. Bunu aslında evdeki klimalarla aynı mantıkla düşünmek gerekiyor’ dedi.

KLİMALAR VİRÜSÜ UZAK NOKTALARA TAŞIR

Klimaların ise bu virüsü normal mesafeden daha uzak noktalara taşıdığı için bir başka kişiye hava akımından dolayı bulaştırma riski bulunuyor.

Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, bunun dışında uzak mesafelerden virüsün uzun süre dış ortamlarda canlı kalmadığını bildikleri için böyle bir riskin olmadığını belirtti. Yani teorik olarak böyle bir risk konusu değil.

İLİşKİLİ HABERLER Solunum Egzersizi Koronavirüsten Koruyor

Solunum Egzersizi Koronavirüsten Koruyor

Dünya Sağlık Örgütünden Koronavirüs Uyarısı

Dünya Sağlık Örgütünden Koronavirüs Uyarısı

Kovid-19'u Atlatan Sporcularda Kalp Hastalığı Riski

Kovid-19’u Atlatan Sporcularda Kalp Hastalığı Riski

İltihap Sökücü İlaç Kovid-19 Tedavi Sürecini Kısaltıyor

İltihap Sökücü İlaç Kovid-19 Tedavi Sürecini Kısaltıyor

İLİşKİLİ GALERİLER İnternet Altyapısı Koronavirüse Karşı Ne Durumda?

İnternet Altyapısı Koronavirüse Karşı Ne Durumda?

 'Bisikletli Koronavirüs Timleri' Atık Toplamak İçin Hareket Geçti!

‘Bisikletli Koronavirüs Timleri’ Atık Toplamak İçin Hareket Geçti!

Yeni Dövme Trendi: Koronavirüs

Yeni Dövme Trendi: Koronavirüs

Koronavirüs'e Grafitili Farkındalık

Koronavirüs’e Grafitili Farkındalık

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.