DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

İzmir Sağlık Müdürlüğü: Organ Bağışı Farkındalığında Yeni Bir Yol Haritası

İzmir Sağlık Müdürlüğü, organ bağışı farkındalığını güçlendiren yeni yol haritasını tanıtıyor; toplum sağlığı için umut dolu bir adım.

03.11.2025
A+
A-

İzmir İl Sağlık Müdürü Ayhan Kul, şehirde organ bağışının toplum için hayati bir değer taşıdığını vurguladı. Izmir’in yaklaşık on yıllık bir süredir Türkiye’nin organ bağışı sıralamasında öne çıktığını hatırlatan Kul, 2025 Ocak’tan bu yana bölge genelinde 236 beyin ölümü vakası göründüğünü ve bunlardan 72’sinde ailelerin bağış kararı aldığı bilgisini paylaştı. İlinin devam eden çabasının, bir bağış kararıyla yeniden hayat bulabilecek insanların umutlarına ışık tuttuğunu söyledi.

SBÜ İzmir Tıp Fakültesi Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, 3-9 Kasım Organ Bağış Haftası dolayısıyla düzenlenen ve “Küçükler İçin Büyük Umut” temalı seminerin açılışında konuşan İl Sağlık Müdürü, organ bağışının insan hayatına anlam kattığını betimlerken, bir organ bağışının yalnızca bedeni değil, bir ailenin ve bir geleceğin yeniden can bulması anlamına geldiğini vurguladı.

“Her paylaşım, yeni bir bağış fikrini tetikler” diyen Kul, ülke genelinde yaklaşık 32 bin 748 kişinin beklemekte olduğunu, bu sayının bölgeler bazında hareketli bir bağış ağıyla karşılanmasının büyük önem taşıdığını belirtti. Ulusal listenin içinde yer alan hastaların sayısı ise her gün artan bir gerçeklik olarak karşılarında duruyor ve bu süreçte toplumsal farkındalık en kritik unsurlardan biri olarak öne çıkıyor.

Dr. Behçet Uz Çocuk Hastaneleri’nin Başhekimi Doç. Dr. Dilek Orbatu da, organ bağışını vicdan ve dayanışmanın en saf ifadesi olarak nitelendirdi. Her bağışın yeni bir kalbin atışı, bir çocuğun yeniden gülümsemesi ve bir ailenin yeniden umutla dolması anlamına geldiğini belirtti. Orbatu, “Bugün bilim, vicdan ve insanlık el ele veriyor; farkındalık oluşturan her adım gelecekte birçok çocuğun yaşamını olumlu yönde etkileyebilir” dedi.

‘Artık nakil ameliyatları bir mucize değil’ şeklindeki sözleriyle konuşmasına devam eden AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, annelik duygusunun bağış kavramını ne kadar derinden etkilediğini anlattı. Bağışın, bir anne için kendi çocuğunun nefes almasıyla paralelleştiğini ifade eden Çankırı, Türkiye’de organ bağışı farkındalığının son yıllarda önemli bir ivme kazandığını vurguladı. Şehir hastanelerindeki kapasitelerin yükselmesiyle, zamanla yarışan doktorlar ve sabırla zamanla başa çıkan ailelerin iş birliğinin bağış süreçlerini güçlendirdiğini söyledi.

Türkiye genelinde 2002’den bu yana yaklaşık 85 bin organ naklinin gerçekleştirildiğini dile getiren Çankırı, 2023 yılında 5.084 ve 2024’in ilk 10 ayında 4.448 nakil operasyonunun hayata geçtiğini belirtti. İzmir özelinde ise 2023’te 6 bin vatandaşın başvuru yapması ve 265 başarılı nakil operasyonunun gerçekleştirilmesi dikkat çeken veriler arasında yer alıyor. Konuşmaların sonunda, katılımcılara teşekkür belgeleri takdim edildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.