DOLAR 32,2934
EURO 34,8054
ALTIN 2.408,58
BIST 10.275,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Sal 25°C
Çar 19°C
Per 18°C
Cum 16°C

Epilepsi Tedavisi

05.08.2020
A+
A-

Ani şekilde ortaya çıkan ve beynin tümüne ya da belirli bir bölümüne yayılan epilepsi nöbetleriyle kendini göstermektedir. Beyinde bulunan nöronlarda ani ve kontrolsüz boşalmalar hastada istemsiz kasılmalara, bilinç kaybına, kontrolsüz vücut harekelerine neden olabileceği gibi, bazı nöbetlerde belirtiler silik hissedilir.

NEDENLERİ NELERDİR?

Hastalığa sahip kişilerin tamamında neden tespit edilememektedir. Tespit edilmiş nedenlerden arasında doğum travmaları, geçirilmiş kazalara bağlı kafa travmaları, zor doğum, ileri yaşlarda beyin damarlarında görülen anormallikler, tümörler, beyin iltihapları ve alkol görülmektedir. Epilepsi herhangi bir yaş ve zamanda ortaya çıkabilmektedir; ancak 16 yaşına kadar ve 65 yaşından sonra görülme sıklığı artmaktadır.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Beyindeki fonksiyon bozukluğundan kaynaklanan epilepsi için beynin etkilenen bölgesinin yürüttüğü işleve göre semptomlar farklılaşabilir. Bazı belirtiler şunlardır:

Vücutta ani kasılmalar Kollarda ve bacaklarda kontrol edilemeyen sallantılar Şuur kaybı Seri şekilde baş sallama hareketi Kısa bir süre seslere veya konuşmalara yanıt verememe Sabit bir noktaya bakmak Hızlı göz kırpmak Korku, anksiyete Uyuşma Görme veya duyma değişikliği Hoş olmayan kokular alma Mide bulantısı ya da midede baskı hissi Ani korku hissi

ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Epilepsinin pek çok çeşidi bulunmaktadır. Kısa göz dalmaları absans nöbeti olarak adlandırılır. Kişi tepkisizleşerek bakışları sürekli bir noktaya takılı kalır, kısa süreli bilinç kaybı yaşanır. Çocuklarda çok sık görülür. Dudak şapırdatma, çiğneme, emme, elleri sürekli kıpırdatma ya da yıkama hareketi, gözlerde belli belirsiz titremeler olabilir.

Vücudun sadece bir kısmında görülen epilepsi çeşidine fokal nöbet denir. Bilinç açık veya kapalı olabilir. Fokal olarak başlayan nöbet yaygın hale gelebilir.

Nöbet geçirirken tüm vücutta kasılmalar meydana geliyor, hasta idrarını kaçırıyor ve ağzı köpürüyorsa buna jeneralize nöbet denir.

Tonik nöbet türünde vücudun etkilenen bölümlerinde sürekli, kuvvetli ve şiddetli kasılma söz konusudur. Etkilenen kaslar ritmik olarak kasılır ve gevşer.

Psişik nöbetlerde ise ani korku, öfke ya da sevinç hissi duyulabilir. Görsel veya işitsel halüsinasyonlar olabilir.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ

İlaç tedavisi ile %70 oranında engellenebilen epilepsi nöbetlerinin yanında, tedavi için ilaçların düzenli kullanılması büyük önem taşır.  İlaç tedavisi, hastaların büyük çoğunluğunda etkili olmasına rağmen, kimi hastalarda beklenen etkiyi sağlayamayabilir. Bu hastalarda epilepsiye sebep olan altta yatan durumlar araştırılarak, ona göre cerrahi tedaviler uygulanabilir.

Bir başka tedavi seçeneği de ketojenik diyettir. Bazı tür epilepsilerde etkili olan bu diyet çok düşük karbonhidrat içeren fakat yüksek yağ barındıran bir diyettir. Stresi yöneterek, alkollü içecekleri sınırlayıp sigaradan kaçınmalı, sağlıklı yaşam tercihleri yapılmalıdır.

Uyku eksikliğinin nöbeti tetikleme ihtimali olduğundan yeterli uyku uyumak önemlidir. Egzersiz yapmak, fiziksel olarak sağlıklı kalmanıza yardımcı olur.

İLİşKİLİ HABERLER Epilepsi Hastalığı Nedir?

Epilepsi Hastalığı Nedir?

Epilepsi Nedir? Epilepsi Belirtileri Nelerdir?

Epilepsi Nedir? Epilepsi Belirtileri Nelerdir?

İLİşKİLİ GALERİLER Epilepsi Hastası Çocuk İçin Yardım İsteyen Eda Ece'ye Sağlık Bakanlığı'ndan Cevap

Epilepsi Hastası Çocuk İçin Yardım İsteyen Eda Ece’ye Sağlık Bakanlığı’ndan Cevap

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.