İzmir Körfezi için Acil Eylem Planı Hazırlanıyor
İzmir Körfezi’nde yaşanan çevresel sorunlara karşı etkili bir çözüm sunmak amacıyla Acil Eylem Planı hazırlanıyor. Proje, su kalitesinin artırılması ve ekosistemin korunması için önemli adımlar içeriyor.
İzmir Körfezi’nde Acil Eylem Planı Hazırlanıyor
İzmir Körfezi’ndeki toplu balık ölümleri ve kirliliğin araştırılması, bu sorunlara çözüm önerileri sunulması amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un talimatıyla oluşturulan İzmir Körfezi Bilim Kurulu tarafından hazırlanan “İzmir Körfezi Acil ve Kısa Vadeli Eylem Planı”, yarın kamuoyuna açıklanacak.
Körfez’de yaşanan balık ölümleri ve çevresel kirliliğin ardından, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bölgede kapsamlı bir inceleme başlattı. Bakan Murat Kurum’un yönlendirmeleri ile önce İzmir Körfezi Koordinasyon Kurulu, ardından 35 akademisyenden oluşan İzmir Körfezi Bilim Kurulu kuruldu. Bilim Kurulu, atık su arıtma tesisleri ve derelerde detaylı incelemeler gerçekleştirdi ve bu süreçte “İzmir Körfezi Acil ve Kısa Vadeli Eylem Planı”nı oluşturdu.
14 Maddelik Plan Yerel Yöneticilere Yol Gösteriyor
Kirliliğe bağlı olarak yaşanan oksijen yetersizliği nedeniyle canlı ekosisteminin kritik bir aşamaya geldiği Körfez için acil ve kısa vadede uygulanacak 14 maddelik eylem planı hazırlandı. Bu plan, yerel yöneticilere rehberlik edecek. Bilim Kurulu üyelerinin yürüttüğü araştırmalar sonucunda, kirlilik kaynaklarının önlenmesi öncelikli hedef olarak belirlendi. Belirlenen teknik ve bilimsel çalışmalar, Bakanlık ve İzmir Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından hayata geçirilecek.
Eylem planında, yerel yönetimlerin acil olarak yapmaları gerekenler detaylı bir şekilde açıklanmış durumda. Plan, 7 Ekim Pazartesi günü saat 14.00’te Bilim Kurulu tarafından İzmir İktisat Kongresi binasında düzenlenecek olan basın toplantısıyla kamuoyuna duyurulacak. Ayrıca, Bakanlık, hazırlıkları devam eden ‘Orta ve Uzun Vadeli Eylem Planı’nı da önümüzdeki aylarda açıklamayı planlıyor.
Toplantıya Önemli İsimler Davet Edildi
Toplantıya, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank ile Çevre Yönetimi Genel Müdürü Fatih Turan’ın katılımıyla gerçekleştirilecek. Ayrıca, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Tarım ve Orman Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, İzmir Bölge Liman Başkanlığı, Ulusal Deniz Emniyeti Başkanlığı, Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ve Deniz Temiz Derneği yetkilileri de davet edildi.
İzmir Körfezi Can Çekişiyor
Bakan Murat Kurum, 5 Eylül tarihinde Bilim Kurulu üyeleri ile birlikte Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu gemisi ile İzmir Körfezi’nde incelemelerde bulundu. Kurum, Büyük Kanal Projesi ve Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nin bölgedeki kirliliğe neden olan en önemli iki faktör olduğunu vurguladı. “İzmir Körfezi can çekişiyor. Denizde oksijen kalmamıştır. Şu anda Körfezimizin bazı noktalarında yaşam kalmamıştır. Balıklarımız oksijensiz kaldıkları için ölmüştür. Bugün derelerdeki su, organik kirlilik açısından tarihin en kötü durumundadır. İzmir Körfezi’nin ekosistemi artık tamamen durma noktasına gelmiştir. Körfez ölmektedir. İzmir Körfezi, bugün yapıldığı gibi kaderine terk edilemez” açıklamasında bulundu.
Çalışma Grupları Oluşturuldu
İzmir Körfezi Bilim Kurulu, “İklim Değişikliği Modelleme Çözümleri Çalışma Grubu”, “Atıksu Altyapısı ve Dereler Çalışma Grubu” ve “Deniz Ekosisteminin Değerlendirilmesi ve İyileştirilmesi Çalışma Grubu” olmak üzere üç çalışma grubu oluşturdu. Bilim Kurulu’nun çalışma grubu ilk toplantıları 17-18 Eylül tarihleri arasında İzmir’de, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank’ın başkanlığında gerçekleştirildi. Üyeler ayrıca Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi, Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Atık Su Arıtma Tesisi ve Körfez’e akan derelerde ve deniz alanında kapsamlı incelemelerde bulundu. Eylem planı, bu detaylı araştırmalar sonucunda hazırlandı.