İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi Menenjit Aşısı Geliştiriyor
İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi, menenjit aşısı geliştirme çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Sağlık alanında yapılan bu önemli araştırma, gelecekteki sağlık sorunlarına çözüm olabilir.
İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (İBG) liderliğinde, Bilkent ve Hacettepe Üniversitelerinden araştırmacılar, yüksek koruyuculuğa sahip ve uygun fiyatlı menenjit aşısı için yeni nesil bir yöntem geliştirdi.
Yeni Nesil Menenjit Aşısı Çalışmaları
İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi’nde yürütülen araştırmalar kapsamında menenjit aşısı için AR-GE çalışmaları başlatıldı. Araştırmacılar, geniş bir kapsayıcılık sağlayan ve farklı menenjit bakteri varyantlarına karşı koruyuculuk sağlayan bir aşı geliştirdi. Yeni nesil aşının güçlü bir immünolojik antikor yanıtı oluşturduğu belirlendi.
Uluslararası Makale İle İspatlandı
Araştırma sonuçları, “International Immunology” dergisinde yayımlanarak bilim dünyasına duyuruldu. Makalede, menenjit serotipleri A, B, W, X ve Y’ye karşı etkili ve ekonomik bir koruma potansiyeli sağlandığı ispatlandı. Yeni aşının mevcut ticari menenjit aşılarına kıyasla daha yüksek antikor yanıtları sağladığı vurgulandı.
Gelecek Süreç ve Beklentiler
İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi araştırmacıları, laboratuvar ortamında toksik analizlerin yapılmasının ardından sanayi ortaklarıyla iş birliği yaparak klinik çalışmalara başlayacak. Ürünün ortaya çıkması için ortalama 3-4 yıllık bir süreç öngörülüyor. Araştırmacılar, yeni aşının menenjit hastalığını önlemenin yanı sıra düşük gelirli ülkelerdeki diğer bulaşıcı hastalıklara karşı maliyeti düşük aşıların geliştirilmesine de yol gösterebileceğine inanıyor.
İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi Hakkında
2014 yılında kurulan İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi, Türkiye’nin ilk Tematik Araştırma Merkezi olarak faaliyete geçmiştir. Merkez, biyotıp ve genom bilimlerinde bilimsel ilerlemeyi ve endüstriyel inovasyonu teşvik etmeyi amaçlamaktadır. IBG, temel ve dönüşümsel araştırma, teknolojik araştırma ve endüstriyel AR-GE’yi kapsayan geniş bir araştırma programına sahip olup, bulaşıcı hastalıklarla mücadelede güvenli, etkili ve erişilebilir aşılar geliştirme çabalarını sürdürmektedir.