DOLAR 32,2454
EURO 34,8010
ALTIN 2.425,63
BIST 10.055,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Sal 19°C
Çar 19°C
Per 22°C
Cum 22°C

İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi Menenjit Aşısı Geliştiriyor

İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi, menenjit aşısı geliştirme çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Sağlık alanında yapılan bu önemli araştırma, gelecekteki sağlık sorunlarına çözüm olabilir.

28.04.2024
A+
A-

İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (İBG) liderliğinde, Bilkent ve Hacettepe Üniversitelerinden araştırmacılar, yüksek koruyuculuğa sahip ve uygun fiyatlı menenjit aşısı için yeni nesil bir yöntem geliştirdi.

Yeni Nesil Menenjit Aşısı Çalışmaları

İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi’nde yürütülen araştırmalar kapsamında menenjit aşısı için AR-GE çalışmaları başlatıldı. Araştırmacılar, geniş bir kapsayıcılık sağlayan ve farklı menenjit bakteri varyantlarına karşı koruyuculuk sağlayan bir aşı geliştirdi. Yeni nesil aşının güçlü bir immünolojik antikor yanıtı oluşturduğu belirlendi.

Uluslararası Makale İle İspatlandı

Araştırma sonuçları, “International Immunology” dergisinde yayımlanarak bilim dünyasına duyuruldu. Makalede, menenjit serotipleri A, B, W, X ve Y’ye karşı etkili ve ekonomik bir koruma potansiyeli sağlandığı ispatlandı. Yeni aşının mevcut ticari menenjit aşılarına kıyasla daha yüksek antikor yanıtları sağladığı vurgulandı.

Gelecek Süreç ve Beklentiler

İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi araştırmacıları, laboratuvar ortamında toksik analizlerin yapılmasının ardından sanayi ortaklarıyla iş birliği yaparak klinik çalışmalara başlayacak. Ürünün ortaya çıkması için ortalama 3-4 yıllık bir süreç öngörülüyor. Araştırmacılar, yeni aşının menenjit hastalığını önlemenin yanı sıra düşük gelirli ülkelerdeki diğer bulaşıcı hastalıklara karşı maliyeti düşük aşıların geliştirilmesine de yol gösterebileceğine inanıyor.

İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi Hakkında

2014 yılında kurulan İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi, Türkiye’nin ilk Tematik Araştırma Merkezi olarak faaliyete geçmiştir. Merkez, biyotıp ve genom bilimlerinde bilimsel ilerlemeyi ve endüstriyel inovasyonu teşvik etmeyi amaçlamaktadır. IBG, temel ve dönüşümsel araştırma, teknolojik araştırma ve endüstriyel AR-GE’yi kapsayan geniş bir araştırma programına sahip olup, bulaşıcı hastalıklarla mücadelede güvenli, etkili ve erişilebilir aşılar geliştirme çabalarını sürdürmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.