İZMİR Bakırçay Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şermin Tağıl: Akdeniz Alarm Veriyor
İZMİR Bakırçay Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şermin Tağıl, Akdeniz’in alarm verdiğini belirtiyor. Akdeniz’deki durumu detaylı olarak değerlendiriyor ve önlemler hakkında bilgi veriyor.
Deniz suyu sıcaklıklarının artması, Akdeniz’de ciddi bir tehlikenin işareti olarak karşımıza çıkıyor. Prof. Dr. Şermin Tağıl, Akdeniz’deki yüzey suyu sıcaklığının normalin 3 santigrat derece üzerinde seyrettiğini belirtiyor. Deniz suyu sıcaklıklarındaki artış, birçok olumsuzluğa neden olabilir. Özellikle havanın aşırı ısınmasından yangın risklerinin artmasına kadar birçok soruna yol açabilir.
Geçen yıl ağustos ayında rekor kıran deniz yüzey sıcaklıkları, bu yılın şubat ayında yeni bir rekor kırarak 21,06 dereceye çıktı. Prof. Dr. Tağıl, deniz suyu sıcaklıklarındaki bu artışın endişe verici boyutlara ulaştığını vurguluyor. Akdeniz’in yanı sıra Ege, Doğu Karadeniz ve Karadeniz’deki su sıcaklıklarındaki anomaliler de dikkat çekici.
Akdeniz’deki sıcaklıkların bazı hava olaylarıyla ilişkili olduğunu belirten Prof. Dr. Tağıl, geçtiğimiz yıl El Nino’nun etkisiyle sıcaklık artışı yaşandığını, şimdi ise La Nina olayının gerçekleşme ihtimalinin bulunduğunu söylüyor. Doğu Akdeniz’in aşırı ısınmasının kuraklık şartlarının artmasına neden olabileceğini ifade ediyor.
Deniz suyu sıcaklığındaki artışın deniz canlılarını tehdit ettiğine dikkat çeken Prof. Dr. Tağıl, aşırı asitlenen okyanusların canlılar üzerinde olumsuz etkilere yol açabileceğini belirtiyor. Bu durum, denizlerin karbon tutma yeteneğini azaltarak ısınmanın şiddetini artırabilir.
Deniz sıcaklıklarındaki artışın günlük yaşama etkilerine de değinen Prof. Dr. Tağıl, sıcak deniz sularının nem miktarını artırarak sağanaklara neden olabileceğini ancak Doğu Akdeniz’deki ısınmanın kuru havanın kuzeye doğru yayılmasına sebep olduğunu belirtiyor. Bu durum, toz bulutlarına ve yangın riskine neden olabilir.
Mevcut şartlarda bir değişiklik olmazsa Akdeniz’de sıcaklıkların artmaya devam edeceğini söyleyen Prof. Dr. Tağıl, özellikle Karadeniz ve Doğu Akdeniz’in bu durumdan en çok etkileneceğini ifade ediyor. Doğu Akdeniz’in tropikal şartlara bürünebileceğini ve kuraklık şartlarının artabileceğini belirtiyor.
Deniz sıcaklıklarındaki artışın, yüzeyin hızla kurumasına ve Batı Anadolu’da yangın olasılığının artmasına neden olabileceğini belirten Prof. Dr. Tağıl’ın değerlendirmeleri endişe verici bir tabloyu ortaya koyuyor.