DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

İstanbul’daki Yolsuzluk Soruşturması: Ekrem İmamoğlu ve İnşaat Projeleri

İstanbul’daki yolsuzluk soruşturması, Ekrem İmamoğlu ve inşaat projeleri üzerinden kamuoyunu nasıl etkiliyor? Detaylar için tıklayın.

04.04.2025
A+
A-

İstanbul’daki Yolsuzluk Soruşturması ve İmamoğlu İnşaat Projeleri

İstanbul Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, yolsuzluk soruşturması çerçevesinde görevden uzaklaştırılan ve tutuklanan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ortağı olduğu İmamoğlu İnşaat Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketi’nin Beylikdüzü’ndeki üç inşaat projesindeki usulsüzlükleri araştırmak amacıyla tespit formlarına ulaştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen söz konusu “yolsuzluk” soruşturması kapsamında el konulan bu şirketin, Gürpınar Mahallesi’nde bulunan taşınmazlarıyla ilgili hazırlanan tespit formunda, il müdürlüğüne yapılan bir şikayet üzerine teknik ekiplerin yapı mahallinde tetkik gerçekleştirdiği ifade edildi.

Tetkiklere ilişkin formda, “Toplamda 16 bloktan oluşan (8 ikiz villa) villa sitesindeki tüm yapıların çatı mahya yüksekliklerinin ruhsat eki mimari projesine aykırı olarak bazı kısımlarda yaklaşık 80 santimetre, diğer kısımlarda ise yaklaşık 100 santimetre fazla imal edildiği, ayrıca tüm villaların çatı eğimlerinin -çift kırım yapılmak suretiyle- ruhsat eki mimari projesine aykırı olarak inşa edildiği tespit edilmiştir.” denildi.

Gürpınar Mahallesi, 1075 ada, 25 parselde yer alan taşınmazla ilgili yapılan incelemede, proje planından farklı uygulamalar kaydedildi. Formda şu tespitlere yer verildi:

  • Toplamda 3 bloktan oluşan sitedeki yapılarda bulunan çatı arası dubleks dairelerde yer alan terasların büyüklüklerinin ruhsat eki mimari projesine aykırı olarak değiştirildiği, bu sayede teras kısımlarının uzunluklarının büyütüldüğü, bazı terasların derinliklerinin ise azaltılarak dairelerin kapalı kullanım alanlarına dahil edildiği,
  • A1 Blok’un 1. Bodrum dükkan katının yüksekliğinin ruhsat eki projelerine aykırı olarak 50 cm daha alçak imal edildiği; mimari projesinde kat yüksekliği 4,50 metre iken yerinde yaklaşık 4,00 metre yüksekliğinde inşa edildiği tespit edilmiştir.

Beylikdüzü Belediyesi’nden Yapı Kullanma İzin Belgesi

Dereağzı Mahallesi’nde ve tapuda 1056 ada, 8 nolu parselde kayıtlı taşınmazların dosyasında yapılan inceleme doğrultusunda bir başka tespit formu hazırlandı. Bu formda, Yapı Denetim Sistemi (YDS) üzerinde kayıtlı olan Beyazıt Yapı Denetim firmasının başka eski bir YBİF numarasının bilgileri güncellenerek havuz sistemi dışında bırakıldığı belirtildi. Ayrıca, atama yapılmadan yapı denetim firması seçildiği ifade edilen formda, Beylikdüzü Belediye Başkanlığı tarafından yapı ruhsatı düzenlenen 18 bağımsız bölüm, 6 ikiz ve 6 tekli villanın projelerine aykırılık tespitlerine yer verildi. Formda şöyle denildi:

  • Toplam 6 villanın (A-1, A-2, A-3, A-4, A-5 ve A-6 bloklar) bodrum katlarının bulunduğu ancak mimari projede bu bodrum katların kat planlarında yer almadığı, sadece 1/200 ölçekli vaziyet planından alınan aynı ölçekteki kesit ve planlarının bulunduğu,
  • Bu planlara göre bodrum katların spor odası, koridor, teknik alan ve hobi odası şeklinde (İstanbul İmar Yönetmeliğindeki yüzde 30 hesabı dahilinde emsal harici alanlar) düzenlenmesine rağmen mevcutta bu katların tamamen söz konusu mahallerinin yapılmadığı, duvar bölmelerinin bulunmadığı ve kullanıcının sonradan yapacağı tercihlere bırakıldığı tespit edilmiştir.

Ek olarak, formda şu tespitler de yer aldı:

  • Toplam 12 adet ikiz villalarda (A-1, A-2, A-7, A-8, A-9, A-10, A-13, A-14, A-15, A-16, A-17, A-18) salon-mutfak mahallinden terasa ilave çıkış kapısı yapılmış, yatak odalarının eninin 290 santimetreden 350 santimetreye çıkarıldığı,
  • Toplam 6 adet tekli villalarda (A-3, A-4, A-5, A-6, A-11, A-12) teras eni 350 santimetre olması gerekirken yerinde 290 santimetre olarak inşa edilerek salon-mutfak mahallinin büyütüldüğü tespit edilmiştir.

Formda, Beylikdüzü Belediye Başkanlığı tarafından yapıya yönelik 2 Eylül 2024 tarihinde Yapı Kullanma İzin Belgesi düzenlendiği bildirilmektedir. Ayrıca, bu formlarda yapıların proje çizimlerine ve ilgili fotoğraflarına da yer verilmiştir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.