İstanbul’da Bebek Ölümüne Neden Olan Soruşturma ve Sağlık Sistemi Eleştirisi
İstanbul’da bebek ölümüne yol açan soruşturma süreci ve sağlık sistemine dair eleştirileri derinlemesine inceleyin. Bu makalede, yaşanan trajedinin arka planı ve sağlık sistemindeki aksaklıklara dair çarpıcı detaylar yer alıyor.
İstanbul’da Bebek Ölümüne Neden Olan Soruşturma
İstanbul’da, 112 Acil Çağrı Merkezi’nde çalışan personel ile iş birliği yaparak, bebek acil hastalarının daha önceden belirledikleri özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edilmesi ve bu süreçte ölümlerine neden oldukları iddia edilen 22’si tutuklu toplam 47 şüpheli hakkında yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan iddianame, mahkeme tarafından kabul edildi. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan müfettiş raporuna da yer verildi.
Hastanelerdeki Eksiklikler
Raporda, Ayaz K. ismindeki bebeğin 26 Kasım 2023’te bir devlet hastanesinde doğduğu, başlangıçta sağlıklı olan bebeğin kalp yetmezliği problemi yaşadığı için özel bir hastaneye sevk edildiği belirtildi. Ancak, sevk edildiği özel hastanenin yoğun bakım ünitelerinin yetersiz olduğu vurgulandı. “Bebeğin genel durumu ve solunum sıkıntısı giderek arttı, fakat ellerinde gerekli ekipman olmadığı için entübasyon işlemi gecikmeli olarak gerçekleştirildi” ifadelerine yer verildi. Ayrıca, bebeğe yalnızca şüpheli hemşire Çağla Durmuş’un müdahale ettiği, o esnada hastanede olması gereken Dr. Dursun Eryılmaz’ın hastanede bulunmadığı belirtildi. Bebeğin 24. saatinde yaşamını yitirdiği kaydedildi.
Bebeği Yetersiz Beslediler
Erken doğum yapan Kaya isimli bebeğin hastanede bulunduğu gece, yenidoğan hemşiresinin dahi olmadığı, yalnızca bir hemşire yardımcısının görev yaptığı ifade edildi. Doğumundan sadece 4 gün sonra hayatını kaybeden Havvanur bebeğin ölüm raporunun bilerek yanlış hazırlandığı tespit edildi. Örgüt yöneticisi olduğu iddia edilen Doktor İlker Gönen’in, olayı örtbas etmek amacıyla ölüm saatini değiştirdiği ve ölüm sebebini de yanlış yazdığı iddia edildi. Raporda, “Bebeğin ölüm anında 200 gram olan vücut ağırlığı, kısa bağırsak sendromu nedeniyle değil, yetersiz enerji, protein ve fosfor desteği alamadığı için malnütrisyona girdiği tespit edilmiştir” denildi.
Pasif Ötenazi Uygulandı
Kerem bebeğin yoğun bakımda olduğu sırada kalbinin durduğu, uygun şekilde ve zamanda canlandırma yapılmadığı ifade edildi. Raporda, “Hemşirenin telefonda konuştuğu doktor İlker, hastaya canlandırma yapılmasına gerek olmadığını, hasta dosyasına 20 dakika boyunca canlandırma yapıldığına dair sahte bir belge düzenlenmesinin yeterli olacağını belirtmiştir. Sonuç olarak, hastaya pasif ötenazi uygulanmıştır” denildi.
Şok Edici Telefon Görüşmeleri
Çete lideri Fırat Sarı ile Çorlu Reyap Hastanesi hemşiresi Bahar Kanık arasında geçen telefon konuşmaları oldukça kan dondurucu:
- DOKTOR: Ben gelinceye kadar ölmesin ha!
- HEMŞİRE: Sarıkaya’nın (bebeğin adı) fişini çekeceğim, he gelmezseniz.
- DOKTOR: Haha dedemin fişi (Yerli bir komedi filminden bahsediyor).
“Ölsün Demişler”
Doktor yokluğunda bir hemşire yardımcısının müdahale etmek zorunda kaldığı ve bebeğin hayatını kaybetmesine ilişkin bir telefon kaydı da iddianamede yer aldı. İki hemşire arasında geçen bu görüşme, dehşet vericiydi:
- Hakan Doğukan Taşçı: Kanka, bir tane bebek ölüyordu. Lan gizlice girip iki dakika ‘CPR’ yap çocuğa diyecektim de…
- Hüseyin Günerhan: Nerede?
- Hakan Doğukan Taşçı: Güneyde.
- Hüseyin Günerhan: Güneyden bize ne, bırak bebek ölsün ki rahat şikayet edelim.
- Hakan Doğukan Taşçı: Kanka, yazık ya, çocuk gözümün önünde öldü.
- Hüseyin Günerhan: Ne oldu ki, nesi varmış?
- Hakan Doğukan Taşçı: 28 haftalık. Hoca demiş ki, kayarsa tüpünü çek yaşamaz bu…
- Hüseyin Günerhan: Şaka mı yapıyorsun, ya hiçbir şey yapmamışlar, ölsün demişler.
Hayat Hakları Ellerinden Alındı
İddianameye giren müfettiş raporunda, “Teorik olarak hekimin, pratikte ise hemşirenin izlemine bırakılan yüzde 90 yenidoğan bebeğin hayat hakları ellerinden alınmıştır. Değişiklik yapılmadan bu olayların tekrar yaşanacağı kanaatindeyiz” denildi.
İş Birliği Yapılan Hastaneler
- Akabe Sağlık Tesisleri
- Doğamed Sağlık Hizmetleri
- Ekip Sağlık Hizmetleri
- Güney Hastanesi
- Medilife
- Özel Avcılar Hospital Hastanesi
- Özel Avrupa Şafak Hastanesi
- Özel Bağcılar Medlife Hastanesi
- Özel Doğa Hospital
- Özel İstanbul Şafak Hastanesi
- Özel İstanbul Şafak Sağlık Hizmetleri
- Refik Arslan Sağlık Hizmetleri
- Reyap Sağlık Hizmetleri
- Silivri Kolan Hastanesi
- Yonca Sağlık Hizmetleri
- Medisense Sağlık Hizmetleri
- Gmz Sağlık Hizmetleri
- Özel Reyap İstanbul Hastanesi
- Özel Trg Hospitalist Hastanesi
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Olgun Kızıltepe – 3.Sayfa