DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

İspanya’da Sağlık Çalışanları ve Sivil Toplumdan İsrail Karşıtı Geniş Protesto Hamlesi

İspanya’da sağlık çalışanları ve sivil toplumdan İsrail karşıtı geniş protesto hamlesi: dayanışma ve yankılarla yankılanan güncel bir analiz.

21.09.2025
A+
A-

İspanya genelinde hafta sonu sağlık çalışanları başta olmak üzere pek çok kesim meydanlarda bir araya gelerek Gazze’deki olayları gündeme taşıdı. Madrid’de Reina Sofya Müzesi önünden Sağlık Bakanlığına uzanan kortejler, İsrail‘in saldırılarına karşı tepki içerikli pankartlar açtı ve kamuoyu önünde dayanışma mesajları verdi. Beyaz önlükler içindeki göstericiler, İsrail‘in baskılarını protesto ederken, Gazze’deki meslektaşlarını anıp adai yerinde dile getirilen sloganlarla desteklerini gösterdiler: “Özgür Filistin”, “Soykırıma hayır”, “Hemen ateşkes”, “Katil İsrail”.

İbaresiyle belirtildiği manifestoda, İspanyol toplumunun son haftalarda her kesimden yükselen sesler ve uluslararası toplumu harekete geçirme çağrıları vurgulandı. Konuşmalarda, İsrail’in Gazze’deki sivillere yönelik saldırılarının karşısında durulması talebi ve insan haklarına vurgu öne çıktı: “Gözlerimizin önünde devam eden katliamlara tanık olmak istemiyoruz. İsrail,Filistin halkının çığlıklarını susturmaya çalışıyor.”

İspanya genelinde protestolar yalnızca Madrid ile sınırlı kalmadı; Valensiya, Barselona, Bilbao, San Sebastian, Seville, Santiago de Compostela ve Vigo gibi kentlerde de sağlık çalışanları ile diğer sivil topluluk temsilcileri İsrail karşıtı eylemler gerçekleştirdi. Eğitim, kültür, sanat ve spor alanlarında da İsrail’e yönelik tepkiler artıyor; günlük gösteriler filistin yanlısı mesajlarla sürüyor.

İspanya ile İsrail arasındaki diplomatik kriz de bu süreçte büyüdü. Hükümetin 9 Eylül’de Gazze’deki soykırım iddialarına karşı uyguladığı yaptırımların ardından iki ülke arasında karşılıklı açıklamalar yükseldi. İsrail, İspanya’nın Mayıs 2024’te Filistin Devleti’ni tanıma kararına karşı Madrid Büyükelçisini geri çağırdı; şu anda maslahatgüzarlık seviyesinde temsil ediliyor. Ayrıca La Vuelta bisiklet yarışının Madrid final etabının İsrail karşıtı protestolar nedeniyle engellenmesi sonrası Başbakan Pedro Sánchez, Gazze’yi işgalden dolayı uluslararası tüm spor müsabakalarının da ülke dışında kalmasını istedi. TRT RTVE yönetimi de hükümetin bu konuya müdahalesiyle “İsrail’in çıkarılmaması halinde gelecek yıl Eurovision’a katılmama ve yayını kesme” kararını almıştı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.