DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 20°C

İshali Ne Durdurur?

27.03.2021
A+
A-

Sık sık tuvalete çıkma ihtiyacı ve şiddetli karın ağrısı günlük hayatınızı cehenneme çevirebilir. İshal her yaştan insanın başına gelebilir. Peki ishali ne durdurur? İshale iyi gelen yiyecekler nelerdir?

Sürekli tuvalete çıkma ihtiyacı hissettirmesi gerekse şiddetli karın ağrılarını ve yüksek ateşi beraberinde getirmesiyle ishal, günlük yaşamı ciddi oranda etkileyen rahatsızlıkların başında geliyor.

İSHAL NEDİR?

Gün içerisinde sık sık tuvalete gitme ihtiyacı hissetme ve dışkının sıvı hatta sulu olması durumuna ishal denir. Sindirim sisteminin son halkası olan kalın bağırsaklardaki sıvı emiliminin yeterli oranda yapılamaması dışkının sulu kalmasına, dolayısıyla ishale neden olmaktadır.

TEHLİKELİ İSHAL BELİRTİLERİ NELER?

İshal çok sık görülen ve genelde zararsız olarak tanımlanabilecek bir rahatsızlıktır. Öyle ki çoğu zaman doktora gitmeye bile gerek duyulmadan evde beslenme düzeninizde yapacağınız değişikliklerle atlatılabilir. Bunun yanında ishali tehlikeli olarak değerlendireceğimiz bazı belirtiler de vardır. Öncelikle ishalin süresi çok önemlidir.

İki haftayı bulan hatta iki haftayı geçen ishallere dikkat edilmesi gerekir. Aynı zamanda yükselen ateşin düşmemesi, karın bölgesinde şişliğin inmemesi ve gaz sancısı yaşanması, karın ağrılarının ve kusmaların artması, dışkıda kan görülmesi durumları tehlikeli ishalin belirtileri arasında kabul edilir ve kesinlikle hastaneye gidilmesi gerekir.

İSHALİ NE DURDURUR?

İshal tedavisinde ilk ve en etkili adım şüphesiz bol bol sıvı tüketmek olacaktır. İshal, vücudun çok fazla su kaybetmesine neden olduğu için ishal durumunda sıvı beslenmeli vücudun kaybettiği sıvıyı geri kazanmaya çalışmalıyız.

İshalken en çok merak edilen şeylerin başında “İshalken ne yenmeli ishalken ne yenmemeli?” sorusunun cevabı geliyor. İshalin çoğu zaman kendiliğinden geçtiğinden bahsetmiştik. Uzun süren ishallerde elbette doktor gözetiminde antibiyotik kullanılması gerekir ancak özellikle basit ishali evde yeme içmenize dikkat ederek de atlatabilirsiniz. Bu yüzden ishal durumunda tüketilmesi gereken besinlerle tüketilmemesi gereken besinleri iyi bilmek gerekir.

İSHALKEN NE YENEBİLİR?

İshalken sıvı beslenmeye dikkat edilmeli, vücudun kaybettiği sıvı yerine konmalı. Potasyum ve sodyum kaybını telafi etmek için meyve sularına ve çorbalar tercih edilir. İshalken yenmesi gerekenler; 

Haşlanmış patates

Beyaz pirinç 

Muz 

Elma sirkesi 

Probiyotik açısından zengin besinler (Bağırsaklardaki faydalı bakterileri arttırması açısından tavsiye edilir. Yoğurt, kefir, lahana turşusu, pancar turşusu, salatalık turşusu, tarhana çorbası gibi besinler probiyotik açısından zengindir.)

Kızarmış ekmek

Elma püresi

Yulaf lapası

Yağsız tavuk 

Kraker

Yumurta

Leblebi

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.