DOLAR 32,3505
EURO 35,1028
ALTIN 2.309,84
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

İşçi çıkarmaya ‘tedbir’ arayışı

24.02.2021
A+
A-

Türkiye Gazetesi’nden C. Fırat Aydoğmuş’un haberine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Kısa Çalışma Ödeneği süresinin son defa mart ayı sonuna kadar uzatıldığını açıklamasının ardından, iş gücü piyasasında hareketlilik başladı. Yeni bir karar alınıp alınmayacağı tartışılırken sektörler seçenekleri masaya yatırdı. Şu anki durumda bir değişiklik olmazsa fesih yasağı (işten çıkarma) 17 Mart’ta, Kısa Çalışma Ödeneği de 31 Mart’ta bitecek. Uygulamalarda sona yaklaşılırken, işverenler söz konusu desteğin sona ermesinin maliyetleri artıracağı çekincesi taşıyor. Çalışanlar ise toplu işten çıkarmaların yaşanabileceği konusunda tedirgin oluyor.  Kısa Çalışma Ödeneği’nin uzatılmasını talep eden işverenler; pandeminin henüz sona ermediğini, iş yerlerinin kapalı kaldığı dönemde meydana gelen zarar ve borçlanmaların hemen telafi edilemeyeceğini belirtiyor. Birikmiş ödemelerinin bulunduğunu söyleyen işverenler, desteklerin sürmesini istiyor.

FARKLI SEÇENEKLER

Sektörlerin “Kısa Çalışma Ödeneği uzatılsın” talebi devam ederken, işverenlerin önünde “Normalleşme Desteği” gibi bir seçenek daha bulunuyor. Bu çerçevede Kısa Çalışma Ödeneği’nden veya Nakdî Ücret Desteği’nden faydalanan sigortalıların aynı iş yerinde haftalık normal çalışma sürelerine dönmeleri durumunda işverenlere prim desteği sağlanıyor. Söz konusu teşvik ile Kısa Çalışma Ödeneği’nin veya Nakdi Ücret Desteği’nin sona erdiği tarihi takip eden aydan itibaren, altı ay süreyle işverenlere bu sigortalıların prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanacak sosyal güvenlik primlerinin tamamı tutarında destek sağlanıyor. Bu çerçevede aylık bin 341 lira 56 kuruş destek tutarı ödeniyor.

TUTARLAR ARTABİLİR

Özellikle Kısa Çalışma Ödeneği’nin süresinin uzatılması üzerinde duran işveren ve çalışanlar, bu talep karşılık bulmazsa Normalleşme Desteği tutarının artırılmasını istiyor. Ayrıca geçen yıl 25 Mart’tan beri uygulanan Kısa Çalışma Ödeneği’nden şu ana kadar 3 milyon 756 bin 584 kişi faydalanırken bu kişilere yapılan ödeme miktarı ise 27 milyar 666 milyon 259 bin liraya ulaştı. Öte yandan 3 milyon 183 bin 435 kişi Normalleşme Desteği’nden faydalanırken onlara yapılan ödeme tutarı ise 3 milyar 206 milyon 101 bini aştı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.