İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda 2025 Değişiklikleri
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda 2025 yılı için yapılan değişiklikleri keşfedin. Yeni düzenlemelerle iş yerlerinde güvenliği artırın.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda Önemli Değişiklikler
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, çalışanların haklarını koruma ve insana yakışır bir iş ile güvenli çalışma ortamını güçlendirme misyonunu sürdürdüklerini vurguladı. 1 Ocak’ta yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamındaki önemli değişiklikler hakkında bilgi verdi.
Bakan Işıkhan, “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda, 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla, kamu işyerleri ve 50’den az çalışanı olan az tehlikeli sınıf işyerleri için İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri maddesi tüm işyerleri için uygulanmaya başlanacaktır.” diyerek, bu düzenlemenin önemine dikkat çekti.
Kanunun detaylarını açıklayan Bakan Işıkhan, şunları söyledi:
- İşveren Yükümlülükleri: 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyeri işverenleri ya da işveren vekilleri, çalışanları arasından uygun nitelikte personel görevlendirerek gerekli hizmetleri yerine getirebilecekler.
- Belge ve Yetkilendirme: İşveren veya vekili, gerekli belgeye sahip olması durumunda kendisi hizmeti üstlenebilecek veya bakanlıkça yetkilendirilen Ortak Sağlık Güvenlik Birimlerinden (OSGB) ve Çalışan Sağlığı ve Medeniyet Derneği (ÇASMER) gibi kuruluşlardan hizmet alabilecektir.
- Hizmetlerin Uygulanması: Ayrıca, İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi görevlendirme şartı aranmaksızın, bakanlıkça ilan edilen eğitim programlarını tamamlayan işverenler de gerekli hizmetleri yerine getirebilecektir.
Bu düzenlemelerle birlikte, işyerlerinde sağlık ve güvenlik standartlarının artırılması, çalışanların daha iyi koşullarda çalışabilmesi hedeflenmektedir. Bakan Işıkhan, bu çabaların, işgücü verimliliğini artırmak ve iş sağlığına yönelik farkındalığı yükseltmek açısından kritik öneme sahip olduğunu ifade etti.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika