DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

İri Gözler Tiroid Hastalığı Habercisi Olabilir Mi?

12.04.2021
A+
A-

İri gözlere sahip olalar dikkat! Güzelliğinizin sembolü olarak bilinen iri gözler tiroid hastalığının belirtisi olabilir.

Toplum arasında iri gözler genelde güzelliğin sembolleri arasında gösterilir. Peki iri gözlerin tiroid hastalığının bir belirtisi olabileceğiniz biliyor muydunuz? Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Müslime Akbaba, görülme sıklığı kadınlarda erkeklere göre 5 kat fazla olan tiroide bağlı göz hastalığına dair önemli açıklamalarda bulundu.

Gözlerde şişkinlik, kızarıklık ya da kanlanma gibi şikayetlere neden olan tiroide bağlı göz rahatsızlıkları, iri gözerde kendini belli ediyor. Fakat iri gözler genellikle güzelliğin sembolü olarak adlandırıldığından bu durumun ciddi bir rahatsız belirtisi olduğu pek bilinmiyor.

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Müslime Akbaba, iri gözlerin, tiroidin hastalığının yanı sıra; göz arkasındaki tümörlerin de önemli bir belirtisi olabildiğine dikkat çekerek, bu hastalıkların tanı ve tedavisinde geç kalınması durumunda ileride düzeltilmesi daha zor olacak görme ve şekil bozukluğu gibi ciddi sorunlarla karşılaşabileceğini belirtiyor.

Prof. Dr. Akbaba, ‘Tiroide bağlı göz hastalığı, gözün içinde bulunduğu çukurluğun en sık görülen hastalığı olup, tiroit bezinin bozukluğuna bağlı olarak gelişiyor. Tanı ve tedavide geç kalınması ise gözlerde ciddi hasara yol açabiliyor’ diyor.

EN BÜYÜK TETİKCİSİ STRES

Tiroide bağlı göz hastalıkları, göz çukurluğu hastalıklarının büyük bir kısmını oluşturuyor. Toplumda zehirli guatr olarak da adlandırılan bu durumun sebebi bilinmemekle beraber, başlangıçta gözlerin iri görülmesi en belirgin belirtilerinden birini oluşturuyor. Görülme sıklığı, kadınlarda erkeklere oranla

Hastalığın aktif ve inaktif olmak üzere iki aşamadan oluştuğunu dile getiren Prof. Dr. Müslime Akbaba ‘Aktif evrede erken dönemde hastalığın tanınması tedavinin daha başarılı olmasını sağlıyor. İnaktif evrede ise geri dönüşümü olmayan değişiklikler sadece cerrahi yöntemlerle düzeltilebiliyor’ diyor.

Tiroide bağlı göz hastalığında tiroit bozukluğunun haricinde sigara ve stresinde oldukça önemli etkili olduğunu söyleyen Prof. Dr. Müslime Akbaba ‘Gözün iri görünmesinin yanında göz kapaklarında şişlik, kızarıklık, gözde kanlanma, ağrı, itilme hissi, çift görme, görme bozukluğu başlıca belirtilerini oluşturur. Sabahları belirtiler daha belirgindir.

Bu belirtilerden biri ya da birkaçı olan hastaların en kısa zamanda göz doktoruna gitmesi gerekir. Tiroit hastalığı tetiklediği için de hasta endokrin uzmanı ile birlikte takip edilmelidir’ dedi.

TİROİT HASTALIĞININ TEK BAŞINA TEDAVİSİ YETERLİ DEĞİL

Bu hastalık hafif, orta ve ağır şiddette olmak üzere üç kısma ayrılarak tedavi ediliyor. Erken tedavi durumunda görme bozukluklarını düzeltmek is oldukça mümkün.

Hastalığın tedavisinde tiroidin de mutlaka tedavi edilmesinin büyük önem taşıdığını, fakat gözün iyileşmesi için bunun tek başına yeterli olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Müslime Akbaba, ‘Hastalarımız bize başvurduklarında öncelikle hastalığın aktivite ve şiddetini belirliyoruz.

Bunun için göz muayenesi yeterli olmaktadır. Yardımcı bazı tanı yöntemleri tedavi şekline karar vermemizi kolaylaştırıyor. Belirlenmiş protokoller çerçevesinde medikal ya da cerrahi tedavisini yapıyoruz. Tedavide endokrin uzmanı ve göz hekiminin ortak çalışması tedavinin daha başarılı olmasını sağlar’ dedi. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.