DOLAR 32,4821
EURO 34,7942
ALTIN 2.490,50
BIST 9.552,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 19°C

İran’ın balistik füze kapasitesi

08.01.2020
A+
A-

– DIŞ HABERLER SERVİSİ

İranlı General Kasım Süleymani’nin ABD hava saldırısı sonucu öldürülmesinden sonra İran’dan misilleme geldi. İran gece geç saatlerde Irak’taki ABD üstlerine füze ile saldırı gerçekleştirdi. Uluslararası basın biri Irak’ın kuzeyi Erbil, diğeri de Irak’ın batısındaki Al Asad’da olmak üzeri iki ABD üssünün bombalandığını açıkladı. ABD yetkililerine göre kayıp yaşanmadı.

Gece yapılan füze saldırısı İran – Irak savaşından sonra İran’ın Ortadoğu’daki vekâletlerini kullanmadan devlete karşı yaptığı ilk füze saldırısı olma özelliği taşıyor.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Tahran’ın gerginlik veya savaş istemediğini ancak herhangi bir saldırıya karşı kendisini savunacağını bildirdi.

Uzmanlara göre Pentagon’un füze saldırısından sonra oluşan hasarın hala değerlendirildiğini ve Tahran ve Washington arasında artan gerilimleri sonuçlanıp sonuçlanamayacağı belirsizliğini korumakta. Ancak askeri uzmanlar, başka hiçbir şey olmasa da saldırının İran’ın balistik füze kapasitesindeki gelişmeleri ortaya çıkarabileceğini söylediler.

Washington Post’un yazısında İran’ın balistik füze kapasitesindeki gelişmeleri “kuantum değişikliği” olarak nitelendirerek, eylül ayı ortalarında Suudi Arabistan petrol tesislerine yönelik saldırının, İran’ın balistik gücündeki ilerlemenin önemli bir işareti olduğunu belirtti.

1980’lerde İran’ın en sofistike balistik silahları, eski Sovyetler Birliği tarafından geliştirilen ve sınırlı bir menzil ve düşük doğruluk sunan Soğuk Savaş dönemi Scud füzelerinin versiyonlarından oluşuyordu. İran ayrıca Çin ve Kuzey Kore’nin balistik teknolojilerini de kullandı.

İran şu anda dünyanın en büyük balistik füze cephaneliklerinden biri olmakta ve 3.175 km uzaklığa kadar hedefleri füze ile vurma yeteneğine sahip olmaktadır. Reuters’e göre İran, gizli olarak geliştirdiği son derece hassas kısa menzilli füzelerde üretti.

İran’ın gece vurduğu ABD üstleri Tahran’dan yaklaşık 1600 km uzaklıkta.

ABD’li yetkililere göre İran’ın balistik gücü:

Uzmanlara göre bu füzeler geleneksel patlayıcılar olurken, biyolojik, kimyasal veya nükleer savaş başlıklarına da çevrilebilir.

Irak’taki ABD üslerine saldırı sonrası petrol yükseldi dolarda düşüş

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.