DOLAR 32,5292
EURO 34,9276
ALTIN 2.434,24
BIST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C

İran’da Dolandırıcılar, Sahte ‘Starlink’ Sitesi Kurup Bitcoin ile Ödeme Aldılar

08.07.2021
A+
A-

Elon Musk’ın uzay taşımacılık şirketi SpaceX’in uzun zamandır üzerinde çalıştığı uydu üzerinden internet projesi “Starlink“, bu kez bir dolandırıcılık olayına alet edildi. İran’da kurdukları bir internet sitesi üzerinden Starlink aboneliği satmaya kalkan dolandırıcılar, ödemeyi de Bitcoin ile kabul ederek gizliliklerini sağlamayı amaçlıyorlardı. Ancak dikkatli tüketicilerin bu durumu fark etmesi, dolandırıcıların foyasını ortaya çıkardı.

starlinkiran.com” isimli alan adını alarak siteyi kuran bu internet sitesini, Starlink’in orijinal sitesine benzeten dolandırıcılar, Starlink’in uydu ekipmanı için 249 dolar, aylık abonelik ücreti için de 49 dolar istiyorlardı. Ancak bu rakamlar da doğru değildi çünkü konuyla ilgisi olan kişiler, internet kitinin fiyatının 499 dolar, abonelik ücretinin ise aylık 99 dolar olduğunu zaten biliyorlardı. Dolandırıcılar, fiyatı uygun tutarak daha fazla İranlıyı dolandırmak istemişlerdi.

İran’da açılan sahte Starlink sitesi böyle görünüyor

Starlink İran

İnternet alan adının sahibini “Who is” üzerinden kontrol ettiğimizde, bu alan adının Kaliforniya merkezli bir şirket olan “Dynadot” tarafından kaydettirildiğini görüyoruz. Şirketle ilgili araştırma yaptığımızda ise 2002 yılında kurulan Dynadot, yıllardır alan adı kaydettirme işlemleri üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Ancak internette yer alan bilgilerde bu şirketle ilgili bazı şaibeli durumların olduğu söyleniyor.

İranlı tüketicileri odaklayan dolandırıcılık amaçlı internet sitesi, hala aktif durumda. Ayrıca bu site kurucularının insanları dolandırıp dolandırmadığı da bilinmiyor. Ancak sektör kaynakları, Starlink’in internete erişimin hala zor olduğu pek çok ülkede bir umut olarak görüldüğünü söylüyorlar. Bu da İranlıların, dolandırıcılara çoktan para kaptırmış olabileceklerinin açık bir göstergesi…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.