DOLAR 32,5998
EURO 34,8045
ALTIN 2.495,11
BIST 9.480,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 22°C

iPhone ekrandan parmak izi okuma nasıl olacak?

15.05.2018
A+
A-

Apple, iPhone X Truedepth kamera sistemi ile Face ID yüz tanıma teknolojisini öne çıkartmış ve fiziksel Ana Ekran tuşu olmayan 10. yıla özel amiral gemisinde Touch ID parmak izi okuma teknolojisini unutturmuştu. Öte yandan, cihazınız masanızın üzerindeyken yüzünüzü göstermek gibi kullanım zorlukları kullanıcıların zaman zaman parmak izini mumla aramasına sebep olabiliyor.

İddialara göre Apple, geleneğini bozmayarak sessiz sedasız bir biçimde ekran altı parmak izi okuma sensörünü farklı bir yaklaşımla yeni iPhone modellerinde sunmak için çalışmalarını sürdürüyor. Parmak izi okuma sensörleri üç kategoriye ayrılıyor. Optik sensör en yaygın kullanılan teknoloji. Bu teknoloji normal ve yeni ekran altı şeklinde karşımıza çıkıyor. Hatta Vivo da Synaptics tarafından geliştirilen sensörü Vivo X20 modelinde kullanmıştı. Bu yöntem parmak izine ışık yansıtıyor ve cihazda güvenli şekilde depolanan parmak izi görüntüsü ile yansıyan ışığı karşılaştırıyor. Ek olarak, elektriksel dokular kullanan yeni kapasitif bir tür de mevcut.

Optik ekran altı sensörler öncesinde Qualcomm ise üçüncü tür olan ultrasonik sensörler üzerinde çalışmış ve tanıtımını bile gerçekleştirmişti. Ultrasonik sensör, ultra ses kullanarak derinin en ince detaylarını bile haritalandırabiliyor. Sensör ışık ya da elektriğe bağlı değil. Yani sensör teorikte, parmağınız ıslak ya da yağlı olduğunda bile çalışma yeteneğine sahip. Ayrıca, camdan kolayca geçen ultra ses ekrandan parmak izi okuma için oldukça kullanışlı.

En tutarlı sonuçları sunan ultrasonik parmak izi sensörlerini üretmenin zorluğu ve maliyetinin yüksek olması ise sıkıntı oluşturuyor. Bu sebeple teknolojiyi ilk başta ancak üst seviye amiral gemilerinde görebileceğiz. Yeni iPhone X modellerinin ise bu anlamda teknolojiyi ilk kullanacak cihaz olacağını tahmin edebiliriz.

Galaxy Note 9 hayallerinizi yıkabilir!
Galaxy Note 9 hayallerinizi yıkabilir!

Galaxy Note 9 ekrandan parmak izi okuma özelliğiyle gelecek diye bekliyorsanız maalesef size bazı kötü haberlerimiz var. Görünen o ki teknolojinin sunulması başka bahara kalmış durumda.

Diğer taraftan Samsung ve Qualcomm da bu teknoloji için çalışmalarını sürdürüyor. Hatta Galaxy Note 9 ile sunulması istenilen teknolojinin yine maliyet ve üretim sorunları sebebiyle en erken Galaxy S10 ile birlikte gelebileceği söyleniyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.