DOLAR 32,2020
EURO 35,0069
ALTIN 2.504,53
BIST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Cts 23°C
Paz 24°C
Pts 23°C
Sal 24°C

İnsanları beyinlerini yiyerek öldüren korkunç bakteri!

10.07.2018
A+
A-

Klebsiella pneumoniae genellikle sindirim yolunda, ağızda ve deride dolaşan, oldukça tembel bir bağırsak bakterisidir. Bakterilerin vücutta olması gereken yerden uzağa gitmeleri tıpta çok görülen bir şey. Hatta bakterilerin bu hareketleri bazen bağışık sisteminde sorunlara yok açabiliyor.

Ama Tayvan’da 1980’lerde keşfedilen bir vakada, bateriler konakladıkları kişisinin beyni ve karaciğerini tüketerek necrotising fasciitis nedeniyle ölmesine neden oldular. Üstelik bu bakterilerin harekete geçmesi için kişinin bağışıklık sisteminin sorun yaşaması bile gerekmiyordu.

Bağışıklık sisteminde yaşanan sorunların bakterilere bağlı hastalıklara yol açabileceği uzun zamandır bilinen bir şey olsa da, bu hastanın bakteriler tarafından canlı canlı yenmiş olması, kabus gibi bir ölümü beraberinde getirmişti.

İşin asıl kötü yanıysa, Klebsiella pneumoniae yamyam olmaya karar verdikten sonra bunu teşhis etmenin neredeyse imkansız olması. K.pneumoniae kendini bağışıklık sistemi içerisine gizliyor ve bu gizlilik sona erdiğinde her şey için çok geç oluyor.

Araştırmacıların şu sıralar üzerinde en çalıştığı konulardan biri de bu bakteri türü. Necrotising fasciitis riskini önceden görebilmek için DNA üzerinden teşhis yolları arıyorlar. Bu hastalığa neden olabilecek bakterileri önceden görebilirlerse, bu hastalığın sebep olduğu korkunç ölümlerin önüne de geçebilirler.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.