DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3.091,70
BIST 9.977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
11°C
Parçalı Bulutlu
Paz 10°C
Pts 10°C
Sal 12°C
Çar 11°C

İneklerin dertleştiği ortaya çıktı!

18.01.2020
A+
A-

Yeni bir araştırmaya göre inekler “möö”leri aracılığıyla birbirlerine nasıl hissettiklerini söylüyor.

Sydney Üniversitesi’nin araştırmasına göre bu hayvanlar bireysel ses özelliklerine sahip, magazin haberleri ayrıca duygularına göre ses perdelerini değiştiriyor.

Çalışmanın baş yazarı Alexandra Green şunları söyledi:

İnekler toplu halde yaşayan, sosyal hayvanlardır. Bir anlamda hayatları boyunca bireysel kimliklerini ortaya koymaları hiç de şaşırtıcı değil. (…) İlk defa bu özelliğin kesin bir kanıtına ulaşmak için sesi analiz edebildik.

Çalışma ineklerin sürüyle temasını korumanın yanı sıra heyecan, uyarılma, bağlılık veya sıkıntı ifade etmek için de seslerini kullandığını ortaya koydu.

Araştırdığı hayvanlardan bahseden Green sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hepsinin çok farklı sesleri var. Sürüye bakmadan bile hangisinin ses çıkardığını, sadece sesine dayanarak, söyleyebiliyorum.”

İneklerin “möö”lerini kaydeden ve analiz eden Green “hayvanların belirli bir durumda ne kadar uyarıldığını veya heyecanlandığını değerlendirmek” için ses perdesini kullandı. 

Green, “Aslında her şey duygularıyla ve o an ne hissettikleriyle ilgili” dedi. 

Daha önceki çalışmalar anne ineklerin ve yavrularının böğürtülerindeki özgünlük yoluyla iletişim kurduğunu tespit etmişti.

Öte yandan bu yeni çalışma ineklerin kendi bireysel “möö”lerini hayatları boyunca, kendi aralarında konuşurken bile koruduğunu ortaya koydu. 

Araştırılan hayvanların cinsel açıdan aktif oldukları dönemlerde, yemek beklerken ya da yemekten mahrum kalınca ve gruplarından ayrı tutulduğunda birbirleriyle konuştukları keşfedildi.

Scientific Reports’ta yayımlanan Sydney Üniversitesi merkezli araştırma kapsamında 333 ineğin seslendirme örnekleri kaydedildi ve incelendi.

Üniversitedeki doçentlerden Cameron Clark, “Ali’nin (Alexandra’nın kısaltması, ç.n.) araştırması gerçekten ilham verici. Sanki inekler için bir Google translate kuruyor” dedi.

Green’e göre araştırması çiftçilerin “sığırlarının duygusal durumuna uygun yaklaşmasını” sağlayacak ve “hayvan refahını geliştirmede” yardımcı olacak.

2018’de yapılan bir araştırmada hayvanların birbiriyle insanlarla benzer şekilde iletişim kurdukları keşfedilmişti. 

Eskiden sırayla konuşmanın insan dilini hayvanların konuşma biçiminden ayıran bir özellik olduğu düşünülüyordu. Ancak söz konusu çalışma bu özelliğin hayvanlar aleminin tamamında var olduğunu tespit etmişti. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.