DOLAR 35,8440
EURO 37,2194
ALTIN 3.225,97
BIST 10.004,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
12°C
Hafif Yağmurlu
Pts 7°C
Sal 5°C
Çar 5°C
Per 7°C

İmmün plazma işe yaradı

11.04.2020
A+
A-

Türkiye Gazetesi’nden Ziyneti Kocabıyık’ın haberine göre Corona virüs geçirmiş ve iyileşmiş hastalardan alınan plazma ile Covid-19 enfeksiyonu tedavisini Türkiye’de ilk defa gerçekleştiren Malatya İnönü Üniversitesi, Turgut Özal Tıp Merkezi Kök Hücre Nakli Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt, verilen tedavinin ilk sonuçlarının olumlu olduğunu söyledi. 

OLDU DEMEK İÇİN 12. GÜNÜ BEKLEYELİM

Daha önce kırım kongo kanamalı ateşi ebola virüsü, SARS, MERS gibi viral enfeksiyonlarda başarıyla kullanılan immün plazma tedavisi, Covid-19 enfeksiyonu için Çin’de denendi. Çin’in tecrübesinden yola çıkarak, bu tedaviyi denemeye karar verdiklerini söyleyen Prof. Dr. Erkurt  “İlk defa yoğun bakımda yatan ve daha önce bütün tedavilerin uygulanmasına rağmen, başka bir tedavi seçeneği kalmamış  entübe olan bir hastaya verdik. Çin’deki yayınlarda plazma verilen hastaların akciğer bulgularında 72. saatin sonunda düzelme görüldüğü, klinik iyileşmenin 12. günde ortaya çıktığı belirtiliyordu. Bizim hastamızda da 72. saatin sonunda kandaki enfeksiyonu gösteren CRP, kan değerlerini gösteren ferritinin iyiye gittiğini, akciğer havalanmasını gösteren PF değerinin de daha iyi olduğunu gördük. Hasta her geçen gün daha iyi oluyor. Ancak bu tedavinin etkili olduğunu söyleyebilmemiz için 12. günü görmemiz lazım. Ama umutlu olduğumuzu söylemek isterim” dedi.

ÜÇ HASTAYA VERİLDİ

Prof. Dr. Erkurt, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinde yoğun bakım ünitesinde yatan 56 yaşındaki hastanın dışında Malatya Devlet Hastanesinde bir başka hastaya daha plazma verdiklerini ve Siirt Devlet Hastanesine de plazma gönderdiklerini belirtti. Plazma verilen ilk hastanın laboratuvar değerlerinin kritik eşik olan 72. saatin sonunda iyiye gittiğini, ancak tamamen iyileşti demek için 12. günü beklemek gerektiğini ifade etti. Prof. Dr. Erkurt, diğer hastaların da durumunda iyileşme kaydedildiğini söyledi.

İYİLEŞEN BİR KİŞİ İKİ KİŞİYE İLAÇ OLABİLİR

Bir donörden elde edilen plazma ile 2 kişinin hayatının kurtulabileceğini söyleyen Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt “40-60 dakikada koltukta tek damardan hiçbir sıkıntı vermeden plazmalarını toplayabiliyoruz. Bağışçılarımızın fedakârlık yapmaları lazım. Kızılay’a ve aferez merkezlerine plazma bağışında bulunmalılar. Biz de onları depolayıp ihtiyacı olan herkese gönderebilecek durumdayız. Şu anda Malatya Devlet Hastanesinde yoğun bakımda 10, bizde de 1 hasta var. Toplamda 11 tane kritik hasta mevcut. Elimizde plazma yok. Bağışçıya ihtiyacımız var” dedi. 

GELİN BAĞIŞÇI OLUN HAYAT KURTARIN

Türkiye genelinde yoğun bakımda ve entübe olmak üzere şuan 2 bin 500 civarında bu tedaviyi kullanacak hasta olduğuna işaret eden Prof. Dr. Erkurt “Gelip, bağışçı olsunlar, hayat kurtarsınlar. Korkacak bir durum yok. Bir plazma donörü 2 haftada bir olmak üzere senede 24 kere plazma bağışlayabilir” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.