DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 19°C

IMF’den ülkelere borç uyarısı

12.04.2023
A+
A-

Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel kamu borcunun corona virüs salgınından önceki tahminlerden daha hızlı büyüdüğünü açıkladı.

IMF’nin mali işler departmanı direktörü Vitor Gaspar, dünyanın en büyük iki ekonomisine sahip ABD ve Çin’in öncülüğünde küresel kamu borcunun koronavirüs salgınından önceki tahminlerden daha hızlı arttığını açıkladı.

Ülkelerin yüzde 60’ının kamu borcunun gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYH) oranının koronavirüs salgınından kaynaklı artışın ardından 2028 yılına kadar düşmesi beklenirken; Brezilya, Çin ve ABD’nin de aralarında bulunduğu büyük ekonomilerde kamu borcunun GSYH’e oranının hızlı şekilde artacağı öngörülüyor.

Gaspar, 2020 yılında kamu borcunun GSYH’e oranla küresel çapta neredeyse yüzde 100 seviyesine yükseldiğini ve 2022’de tarihteki en keskin düşüşü kaydettiğini açıkladı. Kamu borcu yine de koronavirüs salgınından önce görülen seviyenin yüzde 8 puana yakın üzerinde.

Gaspar bu yıl kamu borcunun GSYH’ye oranının normalleşmekten ziyade yeniden yükselmesini ve IMF’nin tahminlerinin son yılı olan 2028’de yüzde 99,6’ya ulaşmasını beklediklerini ekledi.

Reuters’a konuşan Gaspar, “Brezilya, Çin, Japonya, Güney Afrika, Türkiye, ABD ve İngiltere’nin de aralarında bulunduğu birçok büyük gelişmiş ekonomide ve büyük gelişmekte olan ekonomilerde kamu borcunun GSYH’ye oranının hızlı biçimde artması bekleniyor. En büyük iki ekonomi baskın etki gösteriyor.” açıklamasını yaptı.

Gaspar, düşük gelirli gelişmekte olan ülke ekonomilerinde ise kamu borcunun GSYH’ye oranının koronavirüs salgını sırasında hafif arttığını ve gelecek yıllarda salgın öncesi seviyelerin altına düşmesinin beklendiğini belirtti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.