DOLAR 32,3666
EURO 34,9608
ALTIN 2.325,60
BIST 9.125,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

IMF Başkanı: Salgın küresel ekonomi için büyük belirsizlik

15.02.2020
A+
A-

Almanya’da 56’ncısı düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı’nda “Küresel Ticarette Beklentiler” konulu panelde konuşan Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, “düşük verimliliğin”, “düşük ekonomik büyümenin” ve “düşük enflasyonun” dünya ekonomisini sürükleyen faktörler olduğunu söyledi.

Georgieva, bugün dünyada “belirsizliğin” normal bir duruma dönüşmek üzere olduğunu ifade ederek IMF’nin yeni tip korona virüs (Covid-19) salgınının Çin dışında nasıl yayıldığı da dahil olmak üzere belirsizlik kaynaklarını yakından izlediğini belirtti.

SARS salgını sırasında Çin’in dünya ekonomisindeki payı yüzde 8 idi. Şimdi yüzde 19. Salgının küresel ekonomiye etkilerini görebilmek için önümüzdeki 2 hafta çok önemli…

Covid-19’un, 2003’deki SARS salgınının ekonomik etkisiyle karşılaştırıldığına dikkati çeken IMF Başkanı, Çin ve dünya ekonomisinin de değiştiğini ve Çin’in 2000’lerin başında küresel ekonomiden sadece yüzde 8 pay alırken bugün bunun yüzde 19’a yükseldiğini hatırlattı.

Georgieva, Çin’deki fabrikaların gelecek haftalarda açılacağına işaret ederek, “Korona virüs hakkında daha fazla şey öğrendikten sonra küresel ekonomiyi korumak için koordineli önlemleri kabul etmemiz gerekecek” değerlendirmesinde bulundu.

Yavaş ekonomik büyümenin ortasında korona virüsün gerçek etkisinin bilinmediğini vurgulayan Georgieva, maliye bakanlarının ve merkez bankalarının belirsizliği gidermek için toplanmalarını umduklarını kaydetti.

IMF’nin 22-23 Şubat’ta Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlenecek olan G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı’nda söz konusu salgının ekonomik etkisini gündeme getirmesi bekleniyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.