DOLAR 35,4226
EURO 36,3212
ALTIN 3.063,15
BIST 9.910,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
12°C
Hafif Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 6°C
Pts 7°C
Sal 8°C

İmalat PMI, ekimde daralmaya işaret etti

01.11.2022
A+
A-

Türkiye İmalat Sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), ekimde 46,4’e geriledi. Veri, sektördeki daralmanın sürdüğüne işaret ederken yeni siparişler ve üretimde ivme kaybının devam ettiğini gösterdi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) için S&P Global tarafından derlenen Türkiye İmalat Sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), ekim ayına ilişkin verileri yayımlandı.

Rapora göre, PMI eylülde 46,9 değerini almasının ardından ekimde 46,4’e gerilerken sektörün sekizinci ayda da daralmaya devam ettiğini gösterdi.

PMI’da 50’nin altında kalan değerler daralmaya işaret ediyor.

Şirketler, yeni siparişler ve üretimdeki gerilemeye paralel olarak satın alma faaliyetleri ve istihdamı azaltırken, girdi ürünlerine olan talebin azalmasıyla tedarikçilerin teslimat süreleri de kısalmış oldu.

Sektör performansında Mayıs 2020’den bu yana görülen en
belirgin yavaşlama görüldü.

Veriler zayıf talep ve azalmaya devam eden yeni siparişler nedeniyle faaliyet koşullarının bozulduğuna işaret ederken, yeni ihracat siparişlerinde de benzer şekilde keskin yavaşlama görüldü.

Üretim alt endeksi ekimde 45,8’den 46,4’e yükselirken, yeni siparişler alt endeksi 43’ten 43,5’e yükseldi.

İSTİHDAM ORANI AZALDI

Yeni ihracat siparişleri ekimde 46,1’den 43,7’ye yükseldi. İstihdam ise eylülde 49,2 değerini almasının ardından ekimde  47,7 ile Mayıs 2020’den bu yana en belirgin yavaşlamayı kaydetti.

Girdi alımlarındaki azalma sayesinde tedarik zincirleri üzerindeki baskı azalırken, girdi ve nihai ürün fiyatları ekimde keskin şekilde yükselmeye devam etti. Yükselen girdi fiyatları için ana unsurun TL’deki değer kaybı olduğu ifade edilirken, enerji ve hammadde fiyatlarında da artış kaydedildiği belirtildi.

Şirketlerin yükselen girdi fiyatlarını müşterilere yansıtmasıyla nihai ürün fiyatları da arttı. 

    Paylaş
Twitter Facebook Flipboard Linki Kopyala
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.