DOLAR 32,2820
EURO 34,5734
ALTIN 2.413,10
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Per 19°C
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C

İlk yerli otomobilimiz 57 yaşında!

30.10.2018
A+
A-

16 Haziran 1961 yılında Ankara’da bir toplantıya çağrılan yaklaşık 20 kadar Devlet Demiryolları Fabrikaları ve Cer Dairelerinin yönetici ve mühendislerine, Türkiye Cumhuriyeti’nin 4. Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel, ordunun ve halkın binek otomobil ihtiyacını karşılamak üzere ilk yerli ve seri üretimi hedefleyen otomobil için talimat verildi.

1.400.000 TL ödenekle, dönemin zorlu koşullarına rağmen 4.5 ay gibi kısa bir sürede yaklaşık 200 Türk mühendis ve işçisinin emeğiyle “Siyah”, “Beyaz”, Mavi Boncuk” ve “Gecekondu” adı verilen 4 adet otomobil imal edildi.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’na ucu ucuna yetiştirilen otomobiller, o zamanki adı Eskişehir Demiryolu Fabrikaları olan Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii AŞ’den (TÜLOMSAŞ) trenle Ankara’ya götürüldü.

Pasta ve cilası Ankara’ya sevk edilirken trende yapılırken, bu işlemler sırasında her hangi olumsuzluk yaşanmaması adına güvenlik önlemi olarak araçların benzin depoları boşaltıldı. Törenler sırasında bu durum fark edilse de Gürsel’in bindiği otomobile yakıt konulamamış ve 100 metre gittikten sonra araç durmuştu.

Bu sırada Cemal Paşa ünlü  “Batı kafasıyla otomobil yaptınız ama, doğu kafasıyla benzin ikmalini unuttunuz.”  sözlerini söyledi. Her ne kadar otomobiller benzin ikmalinden sonra meclisten Anıtkabir’e oradan Hipodrom’daki geçit törenine katılsa da maalesef otomobillerin bu güzel macerası burada son buldu.

Her bir parçası tamamen yerli olan 4 adet Devrim Otomobillerinden günümüze ise sadece birisi ulaşmıştır. Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş. TÜLOMSAŞ/Eskişehir bahçesinde, özel olarak yapılan camlı garajda muhafaza edilen bu Devrim Otomobili, halen çalışır durumda.

İlk milli ve yerli otomobil Devrim 57 yaşında!

Ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği Devrim’in sergilendiği müzede otomobilin yanı sıra otomobilin yapımında kullanılan kaynak motoru, matkap ve torna tezgahları, yapım aşamalarının çekildiği fotoğraf makinesi, kumpas, pergel, kireç taşından maket ve döküm motor bloku gibi birçok parçayı görmenizde mümkün.

1250 kg ağırlığındaki Devrim otomobilinde uzun ve kısa farlar ayakla kontrol edilirken otomobili kontak anahtarıyla yada elle çalıştırmanız mümkün. Saatte maksimum 140 km hız göstergesine sahip olan otomobile güvenlik sebebiyle benzin ve akü koyulmuyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.