DOLAR 32,5888
EURO 34,8254
ALTIN 2.495,83
BIST 9.452,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 22°C

İhtiyacı olana 1.000 TL!

22.04.2020
A+
A-

Sabah Gazetesi’nden Hazal Ateş’in haberine tarafından hükümetin yeni alıcı koronavirüs salgını ile mücadele dahilinde 4.4 milyon haneye ulaştırdığı 1.000’er liralık sosyal destek programının üçüncü ayağı devreye girdi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Pandemi Sosyal Destek Programı 3. aşama başvurularının e-Devlet kapısı üzerinden alınmaya başlandığını açıkladı. Nakdi destek için hane bazlı değerleme yapılacak.

Başvurularda herhangi bir kazanç kıstası bulunmuyor ancak formlara iş ve sosyal durumu, aylık geliri, kirada oturup oturmadığı, çocuk sayısı, fatura bedellerine ilişkin bilgilerin girilmesi gerekiyor. Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi zarfında biner lira desteği taşıyan üçüncü faz sosyal yardım programı için kimlik numarasının son hanesi sıfır olanlar pazartesi, 2 olanlar salı, 4 olanlar çarşamba, 6 olanlar perşembe ve 8 olanlar cuma günü yardım talebinde bulunabilecek. Hafta sonları ise kimlik numarası sınırlaması olmadan uygulama yapılabilecek.

HANE BAZLI DESTEK

Ödemeler, birey bazlı yok, hane bazlı yapılacak. Aynı haneden ansızın fazla kullanım yapılması durumunda bu, tek tatbik olarak değerlendirilecek. Başvuru süreçleri e-Devlet üzerinden takip edilecek.

Başvuran kişinin hanesinde daha önce 1.000’er lira nakdi destek bölge, kamu işçisi, memur, SGK’dan gelir veya aylık alanlar (emekliler), işsizlik ve kısa çalışma ödeneği bölge biri varsa kullanım değerlendirilmeyecek. Düzenli geliri olmayan, günlük yevmiye ile çalışan, işsiz vatandaşların taleplerine en süratli şekilde cevap verilecek.

ÖDEME NE SÜRE?

Ödemeler ve şekli başvurular toplandıktan sonradan duyurulacak. Aile, Alıştırma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nca program zarfında, 1-5 Nisan tarihlerinde 2 milyon 111 bin haneye 1.000’er lira ödeme yapıldı. Yine ikinci adımda 19 Nisan itibariyle de 2 milyon 300 bin haneye ödemeler başlarken yardımlardan yararlanan hane sayısı 4.4 milyona ulaştı.

BÜTÜN HANELER BAŞVURACAK

Bakanlık desteğe ilişkin kullanım kıstaslarını da belirledi. Buna tarafından birinci ve ikinci nakdi destekten yararlanmamış olanlar Faz 3’e başvurabilecek. Millet işçileri, memurlar, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan gelir veya aylık alanlar (emekliler) ile İŞKUR’un Kısa Egzersiz Ödeneği ile İşsizlik Ödeneği’nden faydalananların başvuruları değerlendirmeye alınmayacak. Bu kıstasların dışarıya olan bütün haneler takviye için başvurabilecek.

GELİR KISTASI YOK

Başvurularda herhangi bir kazanç kıstası şartı bulunmuyor. Ama e-Devlet üzerinden açılan Pandemi Sosyal Destek Ön Başvurusu bölümünde, başvurucunun meslek ve sosyal durumu, aylık geliri, çocuk sayısı, kirada oturup oturmadığı, en son gelen su, gaz ve elektrik faturası bedelleri ile banka ve birikim bilgilerine ilişkin kapsamlı sorular yöneltiliyor. Bakanlık, ön başvurulara ilişkin çalışmalar sonucunda, desteğe ihtiyacı olduğu belirlenen hanelere ödemeleri yapacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.