DOLAR 32,1951
EURO 34,9622
ALTIN 2.512,97
BIST 10.939,90
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Açık
İstanbul
25°C
Açık
Çar 22°C
Per 23°C
Cum 23°C
Cts 22°C

İftar Menüsünde Yer Alması Gerekenler Nelerdir?

06.05.2020
A+
A-

Ramazan ayında oruç tutarken vücudun su kaybı yaşadığını ifade eden Diyetisyen Işın Sayın, oruçla beraber değişen beslenme düzeni için iftar menüsünde yer alması gerekenleri anlattı. İşte teferruat…

DÜRÜST BESLENMEK VE BOL SU İÇMEK GEREKİYOR

Içten beslenmenin ve oldukça çok su harcamak gerektiğini belirten Diyetisyen Işın Sayın, “İftarda başlangıç mönüsü için 500 ml dinç ve tehlikesiz içme suyunun yanı sıra sadece bir hurma, üç zeytin, bir tüm ceviz, bir kuru kayısı veya bir kuru erik yeterlidir. Yemeğe başlamadan önce birkaç kaşık unsuz çorba tüketebilirsiniz. Bir avuç içi kadar pideyi ya da bir dilim sıkı dokulu beyaz olmayan ekmeği, ufak lokmalar halinde olası olabildiğince tatmin edici ölçüde çiğneyerek tüketmeliyiz,” dedi.

İFTARDA TÜKETİLMESİ GEREKENLER

Ramazan günlerinde uzun süren arzu sonucunda metabolizma hızının yavaşladığını andıran Sayın, “Unlu mamül, pirinçli yemekler, patates ve makarnadan olası olabildiğince uzaktan durun. Yerine bulgur, etsiz ham köfte, mercimek köftesi, bütün buğdaylı makarna, kısır, baklagillerle üretilmiş salata, piyaz, pilaki vb. tercih edin. Unutmayın fakat, kısıtlı kaloride dinç beslenebilmeniz için öncelikli besinler; esas yemek yemek, yoğurt, salata ve sudur. Her gün probiyotik ile mayalanmış yoğurt tüketmenizi tavsiye ederim. Keza bağışıklık sistemi için çok kıymetlidir. Bağırsak fonksiyonları için ise salata, sebze, bakliyata da mutlaka yer verin,” ifadelerini kullandı.

ÖLÇÜYÜ KAÇIRMAYIN

Hemen herkesin iftardan sahura su tüketiminin dikkatsizlik edildiğini ifade eden Işın Sayın, “Akarsu, kahve ve maydanoz sık sık tuvalete gitmenize neden olur ve vücudu daha da susamış bırakır. İftardan hemen sonra çaya duyduğumuz gereksinim da bir reel. Hiç değilse çayı açık ve az sayıda tüketin. Besinlerle alınan vitamin ve minerallerin kana emilmesi için bir fırsat verin,” dedi.

Bunun yanı sıra kahvenin uyku düzeninizi bozduğunu söyleyen Sayın, “Gece 00.00’dan itibaren mümkünse uyuyun. Bağışıklık sisteminin gücünün önemini tartışmasız kabul ettiğimiz Coronavirüsü döneminde buna ihtiyacınız var,” dedi.

İFTARDAN SAHURA EN AZ İKİ LİTRE SU İÇİLMELİ

İnsan vücudunun her gün takriben 2 litre su kaybettiğini dile getiren Diyetisyen Işın Sayın, “İlkbahar yaz aylarında terlemeyle birlikte bu kayıp daha da artıyor. Oruç tutarken de vücutta akıcı kaybı artar. Vücuttan azalan suyun yerine konulması gerekir. İftarla sahur aralarında iki litre su tükettiğinize lütfen belli olun. Doğal kaynakları düşünerek sürdürülebilirliğe destek olmak ve salgın döneminde sosyal mesafeyi korumak için kapıdan su sipariş etmek yerine arıtma su içilmesini tavsiye ederim,” diye konuştu.

İLİşKİLİ HABERLER 81 İlin İftar Ve Sahur Saatleri

81 İlin İftar Ve Sahur Saatleri

İftar Sofralarının Aranan Lezzeti Güllaç Nasıl Yapılır? Güllaç Tarifi

İftar Sofralarının Aranan Lezzeti Güllaç Nasıl Yapılır? Güllaç Tarifi

Oruç Tutarak Coronavirüse Karşı Bağışıklığınızı Güçlendirin

Oruç Tutarak Coronavirüse Karşısında Bağışıklığınızı Güçlendirin

Oruç Tutmanın Faydaları Nelerdir?

Oruç Tutmanın Faydaları Nelerdir?

İLİşKİLİ GALERİLER Oruç Tutmanın Sağlığa Müthiş Faydaları!

Oruç Tutmanın Sağlığa Müthiş Faydaları!

Sağlıklı Oruç Tutmak İçin 8 Altın Öneri

Sağlıklı Oruç Yakalamak İçin 8 Altın Önerge

Coronavirüsü Döneminde Oruç Tutarken Dikkat Edin!

Coronavirüsü Döneminde Oruç Tutarken Uyarı Edin!

Mehmet Öz Oruç Tutmanın Sağlıklı Olduğunu Belirtti

Mehmet Öz Oruç Tutmanın Dinç Olduğunu Belirtti

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.