DOLAR 32,3863
EURO 34,7722
ALTIN 2.405,67
BIST 10.195,10
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

İfşa Videoları Giderek Artıyor: Mağdurların Şikayetleri Savcılıklarda İlk Sıralarda

28.06.2021
A+
A-

Son dönemde izinsiz çekilen fotoğraf ve videolar sebebiyle savcılıklara yapılan şikayetler, yapılan açıklamaya göre ilk sıralarda bulunuyor. Geçmişten günümüze sürekli karşımıza çıkmış ve çıkmakta olan bu tür sorunlara daha önceleri, ünlü isimler vasıtasıyla rastlıyorduk.

Şimdiyse bu konu daha da alevleniyor gibi görünüyor. Sadece birkaç ünlü ismi değil tüm insanları ilgilendiren bu konuda kişilerin izinsiz fotoğrafları ve videoları çekiliyor. Kişi, bu içeriklerde uygunsuz hareketlerde veya söylemlerde bulunduysa başına büyük belalar alabiliyor. Güncel zamanda bunun lise ve üniversite gruplarında yoğun olarak görüldüğü belirtiliyor. İşte detaylar:

“Çok sayıda insan duyurmak istemediğinden kamuoyuna pek yansımıyor”

İzinsiz fotoğraf

Independent ekibinin Adli Bilişim Suçları Uzmanı Mustafa Sansar ve Bilişim Hukuku Uzmanı Avukat Gökhan Ahi ile yapmış olduğu görüşmede Mustafa Sansar şu açıklamaları yaptı:

“Görüntüleri tehdit amaçlı kullanarak eski sevgilisini yeniden elde etmeye çalışanlar var. Bazen de olan bir görüntüye üzerine ekleme yaparak, montajlayanlar da oluyor. Kimi zaman da diyelim ki bir çiftin bilerek isteyerek çektiği ancak kendileri için sakladıkları görüntü telefonlarının tamir amaçlı veya başka şekilde üçüncü bir şahsın eline geçmesi halinde yayılabiliyor.”

Sansar’ın yaptığı açıklamalara göre eşinin evlenmeden 10 yıl önceki görüntülerini görüp boşayan bireyler olmuş. Bu da durumun gelecekte nasıl ailevi sorunlar çıkaracağını ve bireyleri yıpratacağını gözler önüne seriyor.

İzinsiz fotoğraf

Ahi’nin yaptığı açıklamalara geldiğimizde ise akıllı telefonların yaygınlaşmasının bu olayların artmasında büyük rol oynadığını görebiliyoruz. Ahi, bunun sadece telefonlarla kaydedilip saklanan içeriklerden oluşmadığını, bunun bir piyasasının olduğunu belirtiyor. Sosyal medyadan yapılan görüntülü görüşmelerin de başa bela olabildiğini belirten Ahi, gizli çekimlerin de kurnaz yöntemlerle sağlanabildiğini belirtiyor. Takıntılı birinden gelen bir hediyenin üzerinde bulunması muhtemel bir gizli kamera örnek olarak veriliyor.

Bu durumda ne yapmalı?

İzinsiz fotoğraf

Sansar ve Ahi, bu durumda bir anlık öfkeyle içeriği silmemenizi, bir uzmandan veya bilişim hukukuna hâkim bir avukattan destek almanızı, kişinin kim olduğunu biliyorsanız ev ve elektronik cihazlarının aranmasını talep etmenizi öneriyor. Bu görüntülerin silinmesi durumunda elde bulunan deliller de yok olacağından bu kişilerin yaptıkları yanlarına kalabilir.

Buna ek olarak bazı kişiler durumlarının ortaya çıkmasından veya ebeveynlerinin öğrenmesinden korktuklarından sessiz kalıyor. Bu durumda ebeveynlerin çocuklarıyla aralarında düzgün bir iletişim kurması ve duruma yapıcı yaklaşması gerekiyor. Aksi takdirde hem kişilerin ailevi düzenleri hem de daha çok kişinin özel hayatı riske girecektir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.