DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Hakkında Sahte Diploma Soruşturması

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında sahte diploma iddialarıyla ilgili başlatılan soruşturma, kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Detaylar ve gelişmeler için yazımızı okuyun.

23.03.2025
A+
A-

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Hakkında ‘Sahte Diploma’ Soruşturması

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında başlatılan ‘sahte diploma’ soruşturması çerçevesinde, Girne Amerikan Üniversitesi’nin kurucu ortağı Özalp Tozan şüpheli sıfatıyla ifade verdi. Tozan’ın ifadesinde dikkat çeken bazı noktalar şu şekilde özetlenebilir:

GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ’NİN DİPLOMA DAĞITIMI HAKKINDA

Özalp Tozan, ifadesinde 1986 yılında Serhat Akpınar ile birlikte Girne Amerikan Üniversitesi’ni kurduklarını belirtti. Kıbrıs’ta üniversite açmalarının temel amacının adanın ekonomisine katkıda bulunmak olduğunu vurgulayan Tozan, şunları söyledi:

  • “Üniversitenin kuruluşunda devlet desteği de sağlandı. Özel Üniversite Yasası, bizim arzumuzla ve Sayın Rauf Denktaş’ın desteğiyle 1986 yılında kabul edildi.”
  • “O dönemde University College of Northern Cyprus (UCNC) adı altında, Southeastern Üniversitesi (Washington, ABD Kampüsü) ile bir afiliye anlaşması yaptık.”
  • “Girne Amerikan Üniversitesi, Amerika’daki üniversitenin şemsiyesi altında kuruldu ve benim görev aldığım dönemde üniversitenin kendi bastığı mezuniyet diploması söz konusu değildir.”
  • “İlk mezunlarımızın diploması, Amerika’dan gelen Southeastern Üniversitesi rektörü tarafından verilmiştir.”

YALAN BİLGİ VERMEDİĞİNE VURGU YAPTI

Tozan, 1986 – 1992 yılları arasında üniversiteye kayıt olan herkesin, bu üniversitenin Türkiye’de denkliğinin olmadığını bildiğini ifade etti. Şunları ekledi:

  • “Girne Amerikan Üniversitesi’nin o dönem kesinlikle denkliği yoktu. Bizim denkliğimiz, Amerika’daki üniversitenin denkliğinden gelmektedir.”
  • “Üniversite tanıtımlarında hiçbir öğrencime yalan ya da yanlış bilgi vermedim. Bu nedenle, öğrencilerimin Amerika’daki bağlı oldukları üniversitenin denkliğinden faydalandıklarını anlamaları bekleniyordu.”
  • “Girne Amerikan Üniversitesi Türkiye’de denkliği yoktur. Denkliği dolaylıdır ve sadece Amerika üzerinden geçerlidir.”

KENDİSİNİ TANIMADIĞINI BELİRTTİ

Tozan, Ekrem İmamoğlu’nun kendisi hakkında bilgi alınacak kişiler listesine yazılmasının sebebinin, İngilizce hazırlık okulundaki öğrencileri kendisinin kurmasından kaynaklandığını düşündüğünü ifade etti ve ekledi:

  • “Kendisini şahsen tanımıyorum. Neden böyle bir şey yazdı bilmiyorum. İstanbul Üniversitesi beni bu konu hakkında aramadı, haberdar edilmedim.”
  • “Girne Amerikan Üniversitesi bir vakıf üniversitesi değil, bir özel üniversitedir. Özel ve uzaktan olmayan üniversiteler arası geçişler yasal olarak mümkün değildir.”
  • “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki bir üniversiteden devlet üniversitesine geçiş yapılabilir ama ben bunu tanımıyorum.”
  • “Unutulmamalıdır ki, o dönemlerde Girne Amerikan Üniversitesi’nin öğrenci sayısı 80 – 100 civarındaydı. Bu nedenle, Türkiye’deki üniversitelerin çoğu, geçiş yapılamayacağını biliyordu.”

Tozan, hayatı boyunca bu konuda kimseye referans vermediğini ve Kıbrıs’a ekonomik anlamda katkı sağlamanın tek amacının olduğunu belirtti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.