DOLAR 32,2020
EURO 35,0069
ALTIN 2.504,53
BIST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Cts 22°C
Paz 24°C
Pts 23°C
Sal 24°C

Hubble’dan Tablo Gibi Fotoğraf: 350 Milyon Işık Yılı Uzaktaki İki Galaksi Karede

05.07.2021
A+
A-

Hubble Uzay Teleskobu’nun 3 numaralı geniş alan kamerası (WFC3), geçtiğimiz günlerde insanı kendine hayran bir görüntü yakalamayı başardı. Dünyadan yaklaşık olarak 350 milyon ışık yılı uzakta olan bu görüntü, iki adet devasa galaksinin (gökada) birlikte görünmesinden oluşuyor. 

Sizlerle az sonra paylaşacağımız fotoğrafın hem sol hem de sağ tarafında iki adet galaksi yer alıyor. Bunlardan solda bulunan bir “merceksi gökada” olarak nitelendiriliyor ve uzmanlar, bu gökadayı “2MASX J03193743+4137580” olarak isimlendiriyorlar. Sağ taraftaki gökada ise “sarmal gökada” olarak nitelendiriliyor. Bu gökadanın ismi ise UGC 2665.

Hubble Uzay Teleskobu’nun çektiği harika fotoğraf

Hubble Uzay Teleskobu

Görüntünün tam ve yüksek çözünürlüklü haline buradaki bağlantı aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Bilim insanları, yukarıdaki görüntü ile ilgili net bir şey söyleyemiyorlar. Ancak bu galaksi kümesinin evrendeki en büyük nesnelerden biri olduğu ifade ediliyor. Öte yandan Hubbe Uzay Teleskobu, yukarıdaki görüntüde iki adet galaksiyi yakalamış olsa da uzmanlar, bu görüntü içerisinde binlerce galaksinin olduğunu söylüyorlar.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Hubble’ın yakalamayı başardığı görüntüyü “Haftanın Fotoğrafı” seçerek kendi internet sitesi üzerinden yayınladı. Fotoğrafla ilgili yapılan açıklamalarda, bu fotoğrafın WFC3‘ün hem normal ışık hem de kızılötesi ışınları yakalayabilmesinin bir sonucu olarak ortaya çıkmış olduğu belirtildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.