DOLAR 32,2081
EURO 34,8604
ALTIN 2.444,95
BIST 10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
15°C
Hafif Yağmurlu
Pts 18°C
Sal 18°C
Çar 20°C
Per 20°C

Hubble Teleskobu’ndan süpernova görüntüsü: Güneş’ten 2,5 milyar kat daha parlak

Hubble Teleskobu, güneşten 2,5 milyar kat daha parlak bir süpernovaya ev sahipliği yapan galaksiyi ortaya çıkardı.

17.01.2024
A+
A-

Hubble Uzay Teleskobu, Aslan takımyıldızında yaklaşık 150 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan küçük galaksi UGC 5189A’yı görüntüledi.

1990’dan beri evreni kızılötesinde gözlemleyen uzay teleskobu 2010’dan beri bu galaksiyi inceliyor ve bilim insanları bu araştırmayı 150 milyon yıl önce bu galakside meydana gelen büyük yıldız patlamaları hakkında daha fazla bilgi edinmek için kullanıyor.

GÜNEŞ’TEN 2,5 MİLYAR KAT DAHA FAZLA IŞIK SAÇAN PATLAMA

SN 2010jl adı verilen bu süpernova sadece üç yıl boyunca, tüm dalga boylarında aynı zaman diliminde Güneş’in yaydığından en az 2,5 milyar kat daha fazla görünür enerji yaydı.

SN 2010jl bir Tip 2 süpernovadır, yani yaşamı boyunca Güneş’in en az 40 ila 50 katı kütleye sahip olacak büyük bir yıldızın ölümüne işaret eder.

Bu patlamalar, büyük yıldızların nükleer füzyon için yakıtları tükendiğinde ve milyonlarca ya da milyarlarca yıl boyunca onları yerçekiminin içe doğru itmesine karşı destekleyen enerji sona erdiğinde meydana gelir.

Bu yeni resmin uzun süredir hizmet veren uzay teleskobunun bu görüntüleri son üç gözlem döneminde toplanan verilerden oluşturduğu kaydedildi.

Görüntü UGC 5189A’yı düz, biraz şekilsiz ve yukarı doğru eğrilmiş bir disk olarak gösteriyor.

Galaksinin arka planı çoğunlukla karanlık olsa da, mürekkep karanlığını noktalayan birkaç küçük galaksi yer alıyor ve Hubble görüntüsünün sağ üst köşesinde bir yıldızın yer aldığı görülüyor.

NTV

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.