DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Hitit Üniversitesi’nde Erken Dönem Eklem Kireçlenmesi İçin Yeni Biyomalzeme Projesi

Hitit Üniversitesi, erken dönem eklem kireçlenmesi tedavisi için yenilikçi bir biyomalzeme projesi geliştirdi. Bu çalışma, hastaların yaşam kalitesini artırmayı ve modern tıpta yeni bir dönemi başlatmayı hedefliyor.

19.07.2024
A+
A-

Hitit Üniversitesi’nden Önemli Bir Proje

Hitit Üniversitesinde yürütülen bir TÜBİTAK projesi kapsamında, erken dönem eklem kireçlenmesi tedavisinde kullanılmak üzere, doğal dokuya en yakın kıkırdak-kemik ünite üretileceği duyuruldu.

Rektörlükten yapılan yazılı açıklamaya göre, Hitit Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Kanca tarafından yürütülen proje, TÜBİTAK’tan desteklenmeye hak kazandı. Proje, makine ve imalat teknolojileri alanında ihtisaslaşan üniversite bünyesinde gerçekleştirilecek.

Bu proje ile erken dönem kireçlenme tedavisi için mekanik ve aşınma özellikleri bakımından doğal dokuya en yakın kıkırdak-kemik ünite formunda biyomalzeme (insan vücudundaki canlı dokuların işlevlerini yerine getirmek amacıyla kullanılan doğal ya da sentetik malzeme) üretilmesi hedefleniyor.

Doç. Dr. Kanca, halk arasında kireçlenme olarak bilinen osteoartrit‘in, eklem kıkırdağı ve kıkırdak altı kemik doku kaybı şeklinde ortaya çıkan eklem yaralanmaları olduğunu belirtti. Proje ile ilgili detayları ise şu şekilde açıkladı:

  • Projede, çift katmanlı bir yapı tasarlanacak.
  • Mekanik dayanım ve biyolojik işlevsellik için hem sentetik hem de doğal polimerler bir arada kullanılacak.
  • Yüksek aşınma direnci sağlamak amacıyla nanoparçacık takviyeli malzemeler kullanılacak.
  • Olası enfeksiyon riskine karşı antibiyotik etken madde yüklü biyouyumlu hidrojeller (sıvı diz protezi) geliştirilecektir.

Proje kapsamında geliştirilecek biyomalzemelerin, erken dönem eklem kireçlenmesinin tedavisinde yeni bir alternatif olabileceği vurgulanıyor. Kanca, “Projemizle, doğal dokuya en yakın özelliklere sahip biyomalzemeler geliştirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Ayrıca, Doç. Dr. Kanca, lisans ve lisansüstü öğrencilerinin projede görev almasının, bu alanda nitelikli araştırmacıların yetiştirilmesine katkı sağlayacağını da ifade etti.

Kaynak: AA / Güncel

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.