DOLAR 32,2140
EURO 34,7146
ALTIN 2.450,75
BIST 10.315,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 21°C
Paz 17°C
Pts 19°C
Sal 21°C

Histerektomi (Rahimin Alınması)

27.03.2020
A+
A-

Bir kadının rahimi niçin alınmak zorunda kalınabilir?

Rahim (uterus) nasıl bir organdır, ne özellikleri vardır?

Rahim, uterus, döl yatağı olarak bilinir. Üreme sağlığı için kadınların en önemli organlarından biridir. Kadınların her ay adet gördüğü, adet kanının geldiği yer burasıdır. Döllenme olduktan sonra embriyonun yerleşerek gebeliğin 9 ayının tamamlandığı yer de yine rahimin içidir.

Uterusun, endometrium dediğimiz içdokusu, özellikli bir dokudur. Embriyonun tutunması için önemi büyüktür. Bildiğimiz veya bilemediğimiz birçok özelliği, birçok etken embriyonun tutunması için yardımcı olmakta, endometrium kalitesini kötü etkileyen durumlarda tekrarlayan düşükler ve tekrarlayan tüp bebek tedavisi başarısızlıkları olmaktadır.

Endometrium içinde oluşan polipler ve myomlar adet düzensizliklerine sebep olurlar. Selim huylu tümörler olarak değerlendirilir ve histeroskopik (rahim içi kapalı ameliyat yöntemi) yöntemlerle opere edilirler.

Endometrium (rahim zarı), menopoz öncesi ve menopoz dönemlerinde de kalınlığı, düzensizliği, menopoz sonrası kanama bulguları tespit edildiğinde de önem arzeder. Rahim kanseri dediğimiz endometrium kanseri bu tabakadaki hücrelerin kontrolsüz çoğalmaları ile meydana gelir. Önemli olan bu durumu erken tespit etmek, rahimi alarak hastaların hayatını kurtarmaktır.

Rahimin büyük bir kısmını oluşturan kas dokusuna myometrium diyoruz. Bu tabakadan oluşan selim huylu tümörlere de herkesin bildiği gibi myom adını veriyoruz. Myomlar kas dokusundan oluşur, rahim içine doğru büyüyebilir, dışına doğru büyüyebilir, birden çok sayıda da olabilirler. Aşırı miktarda düzensiz kanamalara sebep olurlarsa, büyük çaplara ulaşırlarsa, hanımların şikayetleri göz önünde bulundurularak alınabilirler. Myomun alınmasına myomektomi ameliyatı adı verilir.

Rahim ağzı (serviks) taraması her yıl smear testi ile yapılması gereken, rahimin belki de en önemli kısmıdır. Smear testi ile rahim ağzı hastalıkları tespit edilir, erken tanı ile erken dönemde kanser öncesi veya yeni yakalanmış rahim ağzı kanseri vakalarında, ameliyat ile hastaların hayatı kurtulmaktadır.

Yumurtalıkları ilgilendiren onkolojik durumlarda da rahim de yumurtalıklarla beraber hastaların durumuna göre alınabilir.  

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.