DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 20°C

Hipermetrop Nedir, Belirtileri Nelerdir?

05.05.2021
A+
A-

Hemen hemen herkeste görülebilecek bir hastalık çeşidi olan hipermetrop ortaya çıkarken yetişkinler belirtilerini çok çabuk fark edebilirken, çocuklarda fark edilmesi zaman alıyor. Peki Hipermetrop belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıl yapılır?

Yakını görememe sorunu olarak bilinen hipermetrop baş ağrısı, göz ağrısı, gözlerin kısılması, gözlerde kızarıklık ve yaşarma gibi belirtiler gösterir.

Görme kusurları, toplumda her yaştan insanı etkileyen yaygın bir durumdur. Bu sorun, görüş keskinliğinin bozulmasına ve günlük işleri yaparken dahi zorlanmaya sebep olur. Göz kusuru belirtisi gösteren kişilerin, durumu önemsemeyerek doktor kontrolüne gitmemesi yanlıştır. Erken tanı ve tedavi gözdeki kusurun ilerlemesini önler.

Hipermetrop, göze gelen ışınların ağ tabakanın (retinanın) arkasında odaklanması sonucu meydana gelen bir göz kusurudur. Hipermetroplar uzağı görebilirken, yakındaki nesneleri net göremezler. Hipermetropi bir hastalık değil, göze gelen ışığı kırma kusurudur.

Hipermetrop yakın görememe sorunudur. Hemen hemen herkeste görülebilecek bir hastalıktır ve çeşitli sebeplerden dolayı kırılan ışın retinanın tam üzerine düşmez, daha gerisine odaklanır. Gözleri kısarak bakanlar veya gözlerinde kızarıklık ve yaşlanma belirtisi olanlar bu tip göz kusuru yaşayabilir. Hal böyle olunca ”Hipermetrop nedir, belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıl yapılır?” sorularına yanıt aranıyor. Gözlük kullanımı rahatsızlığın belirtisini en az indirir veya lens kullanımı da tercih edilebilir. Peki Hipermetrop belirtileri nelerdir, nasıl anlaşılır Tedavisi nasıl yapılır?

En hassas organlarımızdan biri olan gözlerimizde yaşanan hipermetrop sorunu hemen hemen herkeste görülebilir. Kişiden kişiye belirtileri değişse de en belirgin özelliği gözlerdeki yanma hissi, bilgisayar kullanmak, çizim yapmak gibi uzun süren yakın mesafe işleri yaparken göz ağrısı ya da baş ağrısıdır. Hipermetrop dereceleri ise değişebilir. Gözdeki bu kusurun belirtilerini yaşayanlar doktora gidip kontrol yaptırmalıdır. Yetişkinler, kendilerinde ortaya çıkan belirtilerin çok çabuk farkına varabilirken, çocuklarda fark edilmesi zaman alabiliyor. Peki Hipermetrop nedir, belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıl yapılır? Derecesi düşer mi?

HİPERMETROP NEDİR?

Gözleri kısarak bakma veya gözde ağrı ya da yanma hissediyorsanız Hipermetrop olabilirsiniz. Hipermetrop kısaca, göze gelen ışınların (retinanın) arkasında odaklanması sonucu meydana gelen bir göz kusurudur. Hipermetroplar uzağı görebilirken, yakındaki nesneleri göremezler.

HİPERMETROP NEDEN OLUR?

Çeşitli sebeplerden dolayı kırılan ışınlar retinanın tam üzerine düşmez, daha gerisine odaklanır ve bulanık görmeye neden olur. Yaşın ilerlemesiyle birlikte ortaya çıkabilen hipermetrop doğuştan da gelebilir. Uzman göz doktorlar tarafından yapılan hipermetrop testlerine göre gözdeki kusurun derecesi belli olur. İleri derece hipermetroplarda gözlük kullanımına ihtiyaç duyulur. Gözlük kullanılmadığı zaman göz tembelliğine ve hatta gözde şaşılık söz konusu olabilir.

Hipermetrop kornea tabakasının fazla düzleşmesi söz konusudur. Ayrıca gözün şekli bu kez ön ve arka yüzeylerinden basık hale gelerek daralır. Ailesinde hipermetrop hastası olan kişilerde bu durumun oluşması daha olasıdır.

HİPERMETROP TESTLERİ NEDİR?

Uzman göz doktoru tarafından yapılan hipermetrop testlerine göre gözdeki kusurun derecesi belli olur. Üç kategoride inceleyebiliriz. Hipermetrop her iki gözle de görme zorluğuna neden olabilir. Bu hastalığa sahip olan kişilerde derinlik algısı zorluğu ortaya çıkabilir.

HİPERMETROP BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hipermetropun başlıca belirtisi yakını görememedir. Sıklıkla karşılaşılan hipermetrop belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

Gözde yanma, kuruluk ve ağrı hissi

Yakın nesneleri görememe

Gözde kızarıklık

Yazarken, okurken gözlerde bulanıklık

Çizim yaparken, bilgisayar başındayken gözlerde ağrı hissi

HİPERMETROP BAŞ AĞRISI YAPAR MI?

Hipermetrop gözleri bozabilir. Eğer bu rahatsızlık tedavi edilmezse baş ağrısı yapabilir. Gözün arkasındaki ağır bir baskı, şakaklardaki zonklama ya da başınızda hissedilen sürekli ve hafif bir vurma hissi, neredeyse herhangi bir nedenle baş ağrısı yaşatabilir.

HİPERMETROP TEDAVİSİ MÜMKÜN MÜ?

Tedavi edilmemesi durumunda göz tembelliğine neden olur. Özellikle doğuştan ağır hipermetropa sahip olan kişiler hiçbir zaman net bir görüş elde edemezler. Bazı durumlarda doğuştan gelen ileri dereceli hipermetrop tek bir gözde meydana gelir ve tüm ağırlık diğer gözde yoğunlaşır. Bu tip durumlarda ileri dereceli hipermetrop bulunan göz zamanla tembelleşir ve hatta gözde şaşılık söz konusu olabilir.

HİPERMETROP BEBEKLERDE NASIL GÖRÜLÜR?

Yeni doğan bebeklerde ilerleyen sürelerde hipermetrop belirtisi yaşanırsa mutlaka uzman doktora götürülmelidir. Çocuklar dünyaya geldiğinden yaklaşık 2 numara civarında doğuyorlar. Tabii ki bunun daha fazla olma riski de bulunmaktadır. Bunun için ailenin bebeklerini 3’üncü ayına kadar göz muayenesi yaptırması gerekiyor.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.