DOLAR 32,2352
EURO 34,7686
ALTIN 2.460,14
BIST 10.338,10
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 21°C
Paz 17°C
Pts 19°C
Sal 21°C

Her şey evlenince başladı! Dört yıldır dünyayı geziyorlar…

03.09.2018
A+
A-
1 / 27

Derya (30) ve Serkan Vatansever (35) gezgin ruhlu bir çift. Derya, özel bir emeklilik şirketinde çalışıyor, Serkan ise bir spor markasında bölge sorumlusu… Dört yıldır dünyayı geziyorlar. İkisi de doğa tutkunu. Gezilerinde genelde yeşil rotalar var. Ayrıca adrenalini de seviyorlar. Güney Afrika’da Masa ve Lion’s Head dağlarına da tırmandılar, Asya’da deniz, kum, güneş ve yeşil doğanın tadını da çıkardılar. Vatansever çiftiyle seyahat tutkularını konuştuk.

Fotoğraflar: Derya ve Serkan Vatansever

2 / 27

Hangi ülke sizde beraber dünyayı gezme merakını uyandırdı?
Derya: Bunun ilk tohumları balayı için gittiğimiz Bali’de yeşerdi. Bilmediğimiz bir coğrafyada tamamıyla farklı iklimler, kültürler ve insanlar tanımak, bir haritaya bakarak saatlerce yürümek, konfor alanımızın dışına çıkmak ne keyifliymiş. Sonrasında her fırsatta uçak bileti bakarken bulduk kendimizi.

3 / 27

Birlikte gezdiğiniz ülke sayısı az. Evlenmeden önce hiç yurtdışına çıkmadınız mı?
Serkan: Sık seyahat etmiyordum. Derya da öyle… Sadece bir defa arkadaşlarımla Tayland’a gittim. Evlendik ve kendimize farklı bir dünya kurduk. Dört yıldır beraberiz ve bu sürede üç kıtaya ayak bastık.

4 / 27

Toplamda 15 ülke ve 50’nin üzerinde şehir dolaştık. Sayı az ama bir yıl sonra sizinle tekrar buluşursak rakama çok şaşıracaksınız. Ülkelere gelirsek;Endonezya, İspanya, İtalya, Yunanistan, Bulgaristan, Belçika, Hollanda, Fransa, Almanya, Katar, Güney Afrika, Tayland, Kamboçya, Singapur ve Kazakistan.

5 / 27

Avrupa dışında uzak yerlere de gitmişsiniz. Güney Afrika, Tayland, Kamboçya, Singapur ve Kazakistan beşlisinden en çok neresi sizi etkiledi?
Derya: Kesinlikle Güney Afrika. Zor şartlar, güçlü insanlar doğurur lafının en büyük örneği bu ülke…

6 / 27

Mandela ile birlikte gelen değişim ve gelişimle ülke her geçen gün ilerlemiş. Geçmişte büyük acılar çekmiş, şimdilerde gelişmekte… İnsanları sıcak, samimi ve doğası harika…

7 / 27

Peki neler yaptınız?
Derya: Masa Dağı’na tırmandık. 2.5 saat süren zorlu ama bir o kadar da keyifli tırmanış herkesin yaşamasını istediğimiz tarifsiz bir deneyim.

8 / 27

Sonra National Geographic’in ‘Dünyanın En İyi Tırmanış Rotaları’ listesinde yer verdiği ‘Lion’s Head’e tırmandık. Biz doğaya âşık bir çiftiz.

9 / 27

Helikopterle Cape Town’u gezdik ve en eğlencelisi Afrika penguenlerine dokunmak ve onlarla aynı koyda yüzmek harikaydı.

10 / 27

Doğasever olarak neresi sizde kalıcı iz bıraktı?
Derya: Endonezya… Yemyeşil bir coğrafya. Dört yıl önce gitmiştik ve o zamanlar şimdiki gibi sürekli Instagram’da paylaşımı yoktu.

11 / 27

Kuş seslerinin arasında sonsuzluk havuzları, alabildiğine yeşil pirinç tarlaları ve palmiyeler insana huzur veriyor. Cennette gibiydik. Özellikle Ubud’daki maymunlar çok şeker. Maymun ormanında çok eğlendik.

12 / 27

Seyahatlerinize çıkmadan önce ilk yaptığınız şey nedir?
Serkan: Öncelikle pahalı uçak bileti gibi büyük bir sorunu ucuza kapatabilirsek, gerisi kolay.

13 / 27

Mutlaka lokasyonları kolay bulmak için offline (çevrimdışı) harita indiriyoruz. Bu durum seyahatlerde bize ciddi zaman kazandırıyor.

14 / 27

Kısa sürede birçok aktivite yapmanın püf noktası bu harita ve yola çıkmadan kiralayacağınız araçtır. Seyahate çıkacaklara önerim, gidecekleri ülkenin haritasını indirip aracı önceden kiralamaları…

15 / 27

Çalışan insanlar olduğunuz için tatil zamanlarınız belli. Genelde gezileriniz kaç günlük oluyor?
Serkan: Yıllık izinler, bayramlar ya da hafta sonları yola düşüyoruz. Ortalama üç ya da dört günlük seyahatler yapıyoruz.

16 / 27

oğunluğun arasına seyahatleri sıkıştırmak hem maddi hem de zaman yönetimi açısından pek de kolay değil. Derya bilet işinden sorumlu. Bir eli işte, diğer eli ucuz bilet arayışında ama dolar ve Euro’nun bizi ciddi sıkıntıya soktuğu da bir gerçek.

17 / 27

Şu sıralar paramızın daha az değer kaybettiği kıtalar hedefimiz. Yani Asya ve Afrika… Bilet arayışına başladık bile.

18 / 27

Ortalama günlük harcamanız ne kadar?
Serkan: Aslında seyahat ettikçe bütçe konusunda uzmanlaşıyorsunuz. İlk başlarda kontrolsüz olan harcamalar sonrasında daha kontrollü olmaya başlıyor.

19 / 27

Zamanla bir seyahatte nelere para harcayıp harcamayacağımızı öğrendik. Ülkelere göre değişiyor. Örneğin Avrupa’ya gidiyorsak günlük ortalama nakit harcamamız iki kişi 50 Euro. Asya veya Afrika’da ise 100 dolar.

20 / 27

En son nereye gittiniz, neler yaptınız?
Derya: Krabi, Phi Phi ve Phuket adalarını keşfettik. Phuket biraz turistik ama Krabi ve Phi Phi tam anlamıyla doğanın sizi kucakladığı yer.

21 / 27

Deniz, kum ve güneş üçlüsünden sonra Tayland’ın komşusu Kamboçya’ya uçtuk. Siem Reap’te, balta girmemiş ormanların kalbinde yüzyıllardır var olan Angkor Wat tapınaklarını görebilmek ve o tarihi atmosferi solumak unutulmaz bir deneyimdi.

22 / 27

Seyahat etmek güzel ama her ülke çok da güvenli değil. Hiç başınıza kötü bir şey geldi mi, hırsızlık olabilir mesela…Serkan: Tam gelmek üzereydi, bir anlık dikkatimle bunu önledim. İki yıl önce Capri Adası’nda denize giriyoruz, çantamızı çakıl olan kumsala bıraktık. İçinde paramız ve pasaportlarımız vardı.

23 / 27

Yüzmek için denizde biraz açıldık, o esnada uzakta bekleyen iki genç gözüme takıldı, yavaşça çantamıza doğru ilerleyip yanına oturdular.

24 / 27

Beni fark etmeleri ve onları gördüğümü anlamaları için denizde bir yüzüşüm var görmeniz lazım…

25 / 27

Nefes nefese yüzerek hemen kıyıya çıktım. Birkaç dakika içinde çocuklar oradan uzaklaştı ve kazanan ben oldum. Ne gündü ama…

26 / 27

“Eğer içinizde bir seyahat tutkusu varsa ertelemeyin. Oraya gidin, uzak yakın fark etmez gidin. Kısacık hayatımızda dünya ertelenmeyecek kadar güzel.”

27 / 27

Derya ve Serkan Vatansever çifti seyahatleriyle ilgili fotoğraflarını @derry.berry ve @gezentipenguen Instagram hesaplarından paylaşıyorlar.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.