DOLAR 32,3689
EURO 34,7066
ALTIN 2.393,61
BIST 10.165,29
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

Her 3 Kadından Birinde Bu Sorun Görülüyor!

19.05.2020
A+
A-

Dr. Fevzi Özgönül, süt çocukları ve çoğalma çağındaki çocuklar, gebeler ve vejetaryen diyetle beslenen kişilerde çok sık rastlanan demir eksikliğine dair kayda değer açıklamalarda bulunarak, “Kadınlarda demir depoları daha az olduğu için adeta her üç kadından birinde demir eksikliğine tabi anemi şikayeti görülmektedir. Kadınlarda fazla adet görmeye ast fazla kanama sebebiyle de demir eksikliği yaşanabilmektedir. Özellikle yiyeceklerin demir içeriğinin az olması ve demirin bağırsaklardan emilmesinin çok şiddet olması sebebi ile demir eksikliğine sık rastlanmaktadır,” dedi.

KAHVE VE NEHIR DEMİR EMİLLİMİNİ AZALTIR

Yemekten derhal daha sonra kahve veya dere tüketilmesinin demir emilimini negatif yönde etkilediğini vurgulayan Dr. Özgönül, “Demir insan vücudunda toplam 4-5 gram bulunduğu halde çok önemli bir elementtir. Demir bağışıklık sisteminin güçlenmesi, asap iletimi, dokulara oksijen taşınması, DNA, RNA ve protein sentezi gibi yaşam için manâlı olan birçok enzimin yapım aşamasında tayin almaktadır. böylece demir eksikliği, bilhassa artış çağındaki çocuklarda, buluğ çağı çağında ve kadınlarda gebelik döneminde ortaya çıkmaktadır. Yemeklerden hemencecik daha sonra içilen dere da besinden alınan demirin emilimini azaltır. Çay, kahve ve kakao içerisinde yer alan bazı maddeler, demir emilimini güya yarıya azaltır. bu nedenle yemeklerin anında üzerine içilen nehir ve kahveden vazgeçmemiz gerekir. Tabiki demirin faydaları olduğu gibi fazlalığının da zararları vardır,” diye konuştu.

JURNAL ALINMASI GEREKEN DEMİR MİKTARI NE KADARDIR?

Vücuda ihtiyacı olandan fazla miktarda demir yüklenmesinin damar sertleşmesine, hücrelerin yağlanmasına ve erken yaşlanmaya niçin olacağını açıklayan Dr. Özgönül, “Demir fazlalığı kanser riskini artırdığı gibi siroz, diyabet, halsizlik, iştahsızlık, yürek büyümesi, bulantı, kusma, solunum yetmezliği gibi rahatsızlıklara da sebebiyet vermektedir. İnsanların jurnal alması gereken demir miktarı 10-15 mg’dır. Bebeklerde 1-2 mg, erişkin erkeklerde 10 mg, kadınlarda 20 mg, gebeliklerde ise 30-35 mg olarak nasihat edilir,” dedi.

İLİşKİLİ HABERLER Demir Eksikliğine İyi Gelen 5 Besin

Demir Eksikliğine İyi Gelen 5 Besin

Demir Eksikliği Bu Doğal ilaçlarla Yok Oluyor!

Demir Eksikliği Bu Doğal ilaçlarla Yok Oluyor!

Demir Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Demir Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Kansızlık ve Besinler

Kansızlık ve Besinler

İLİşKİLİ GALERİLER Demir Eksikliği Anemisine Bağlı Kansızlık Yaşayanlar; Ispanaklı Yumurta Yiyin!

Demir Eksikliği Anemisine Ast Anemi Yaşayanlar; Ispanaklı Yumurta Yiyin!

Çocuklarda Demir Eksikliğini Yok Eden Yiyecekler

Çocuklarda Demir Eksikliğini Yok Eden Yiyecekler

Yüksek Miktarda Demir İçeren Besinler

Yüksek Miktarda Demir İçeren Besinler

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.