DOLAR 32,3864
EURO 34,9916
ALTIN 2.323,86
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 22°C
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C

‘Her 10 kişiden 9’u geçim sıkıntısı çekiyor

08.06.2022
A+
A-

Sözcü Gazetesi’nden Özlem Ermiş Beyhan’ın haberine göre Dolar kuru uçar, üst üste gelen zamlarla vatandaşlar gelirini hiçbir ihtiyacına yetiştiremezken, Türkiye’de yeni ekonomik sistemle geçim sıkıntısı çekmeyen sadece küçük bir azınlık kaldı. Ipsos’un yaptığı son global araştırma Türkiye’de halkın enflasyon altında nasıl ezildiğini ortaya koydu.

YÜZDE 37 GEÇİNEMİYOR

Araştırmaya göre Türkiye’de halkın yüzde 37 gibi çok önemli bir kısmı geçinemiyor. Ciddi bir geçim sıkıntısı geçiren bu kesimin yanında geçinmekte zorluk yaşadığını söyleyenlerin oranı da yüzde 33. Ucu ucuna geçinebildiğini söyleyenler de eklenince, ülkemizde geçim sıkıntısı yaşayanların oranının yüzde 90’a ulaştığı görülüyor.

UMUTLAR TÜKENDİ

Rahat bir yaşam sürdüğünü söyleyenlerin oranı sadece yüzde 3. İdare ettiğini söyleyen yüzde 7 de eklenince geliri ile tüm giderlerini rahatça karşılayabilenlerin oranının yüzde 10’da kaldığı görülüyor.  Araştırmaya göre Türkiye’de insanlar kısa vadede ekonomide işlerin daha da kötüleşeceğini düşünüyor. Araştırmaya Türkiye’den katılanların yüzde 81’i önümüzdeki dönemde akaryakıt zamlarının artarak devam edeceğini düşündüğünü belirtti. Neredeyse her gün gelen zamlar vatandaşın umudunu da yok etmiş durumda. Halkın yüzde 75’i önümüzdeki 6 ay içinde faturalarını ödemekte zorlanacağından endişe ettiğini belirtiyor. Türkiye bu oranla araştırmanın kapsadığı 11 ülke içinde halkı en kaygılı ülke olarak dikkat çekiyor.

Tüm anketler geçim krizine işaret ediyor

İstanbul Ekonomi Araştırma tarafından, 5-11 Mayıs’ta 12 ilde 1500 kişi ile yapılan anketin sonuçları da geçim krizini teyit ediyor. Ankette katılımcıların yüzde 61’i geçen ay gelirinin giderini karşılamadığını, yüzde 24’ü de gelirinin giderlerini ucu ucuna karşıladığını ifade etti. İstanbul Ekonomi Araştırma Genel Müdürü Can Selçuki, “Bu iki ifadeye verilen yanıtları ele aldığımızda katılımcıların yüzde 85’inin geçim sıkıntısı yaşadığını söylemek mümkün” dedi.

Enflasyona rağmen Almanlar geçinebiliyor

Türkiye’de geçinebildiğini söyleyenlerin oranı yüzde 10’da kalırken ABD’de bu oran yüzde 57. Türkiye’yi kıskandığı belirtilen Almanya’da ise rekor enflasyona rağmen halkın yüzde 54’ü geçinebildiğini söyledi. Almanya hükümeti halkını enflasyona ezdirmemek için vergi indirimleri, rekor maaş artışları ve 9 Euro’luk aylık toplu taşıma bileti gibi uygulamaları hızla hayata geçirdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.