DOLAR 32,2081
EURO 34,8604
ALTIN 2.444,95
BIST 10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Paz 15°C
Pts 18°C
Sal 18°C
Çar 20°C

HDMI 2.1 hayatımızı değiştirecek mi? (Video)

12.01.2018
A+
A-

En yaygın kullanılan görüntüleme standardı HDMI, TV’lerde, oyun konsollarında, bilgisayarlarda, aklınıza gelebilecek pek çok farklı cihazda, görüntü çıkışı ve girişi alanında hizmet veriyor.

Hızla gelişmeye devam eden görüntüleme teknolojileri, HDMI 2.1 ile beraber gelişimini sürdürmeye devam edecek.

HDMI 2.1 ile 10K desteği!

Yeni HDMI ile birlikte gelen daha fazla çözünürlük ilk olarak göze çarpan yenilik.

Yeni versiyonla birlikte 10K’ya kadar çözünürlüğe destek sunuluyor. Öte yandan 10K ile tam olarak ne demek istendiği HDMI Forum tarafından detaylandırılmış değil.

Thunderbolt 3’ü geçti!

Thunderbolt 3’ün 40Gbps’ni aşarak, 48Gbps bant genişliği sağlayan HDMI 2.1 standardı, bant genişliği tarafında önemli bir başarım elde ediyor.

HDMI Forum, HDMI 2.1 cihazların bu yılın ikinci çeyreği sonrasında yaygınlaşmasını bekliyor.

 

Tahminler ise 5K’nın 4K ile olan bağı gibi, 10K’nın da 8K ile bağı olacağı yönünde. Ek olarak HDR için geliştirilmiş destek, 10K çözünürlükte bile 120 FPS’ye varan artan kare oranı öne çıkan detaylar arasında.

Değişken kare oranı sunacak Game Mode VRR adlı özellik ise, AMD ve NVIDIA’daki benzerleri gibi ekran yırtılmaları ve V-Sync’in sebebiyet verdiği gecikmeden oyuncuları kurtaracak. Bu yeni özelliğin DisplayPort Adaptive Sync’in HDMI hali olduğunu söylemek mümkün.

Gelişmiş Audio Return Channel (eARC) ise nesne tabanlı ses desteği sağlıyor ve sesin nereden geldiği Dolby 5.1 gibi sistemlerde olduğu gibi belirli bir kanaldan farklı olarak gösteriliyor. Sistemin ölçeklenmesi ve uyarlanması imkanı dışında, sabit hoparlör yerleşimi gerektiren kanal tabanlı ses çözümlerine göre eARC, seslerin nereden gelinmesin istendiğine göre daha fazla hassasiyet sağlayabilecek.

:: HDMI 2.1, cihazlardaki çözünürlük artışlarının hızlanmasında itici güç olur mu dersiniz?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.