DOLAR 32,4068
EURO 34,7999
ALTIN 2.401,93
BIST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C

Yaz Aylarında Riski Artan Güneş Alerjisini Engellemek için Bilmeniz Gerekenler

30.10.2022
A+
A-

Bazıları bronzlaşıp yaz aylarının tadını çıkarırken, cildi hassas olan kişiler ise güneşin istenmeyen etkileri ile baş başa kalıyor. Güneş alerjisi olan hassas ciltli insanların cildini güneşin bu olumsuz etkilerinden koruyabilmek için uygulaması gereken bazı adımlar bulunur.

Bu adımları uygulayarak hem yazın tadını çıkarabilir hem de güneşin cildiniz üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirebilirsiniz. Güneş alerjinizin olduğunu düşünüyorsanız doktorunuzla iletişime geçerek uygulamanız gereken en doğru adımlar hakkında bilgi alabilirsiniz. 

Güneş alerjisi nedir ve belirtileri nelerdir?

Güneş Alerjisi

Güneş alerjisi, güneşle uzun süre ve direkt olarak temas eden kişilerde gözlemlenen bir tür alerji çeşididir. Semptomları kişiden kişiye değişse de en belirgin ve yaygın semptomları döküntü, kaşıntı ve kızarıklıktır. Güneş alerjisinin bir diğer türü güneş zehirlenmesidir ve polimorf ışık erüpsiyonu olarak bilinir. 

Güneş alerjisi, bazı insanlarda kalıtsal olarak bulunur, yani bu alerji tamamen sonradan oluşan bir alerji olarak bilinmez. Bazı insanlarda ise bağışıklık sistemlerinin uyarılması sonucu güneş alerjisi oluşmaktadır. Yani bir insan belli bir yaşa kadar güneş alerjisi ile karşı karşıya gelmese de belli bir süre sonra güneş alerjisi ile tanışabilir. 

Güneşin cildinize direkt temasından kaçının

Güneş Koruması

Güneş cildinize direkt olarak temas ettiğinde cildinizde bazı istenmeyen etkiler gözlemlenebilir. Bunlar derinizde yer yer kızarıklık, bazı yerlerde şişlik, kırmızı belirgin noktaların oluşumu, derinizde hissedilen batma hissi olabilir. Bazen de cildinizin bazı yerlerinde döküntü gözlemlenebilir. 

Güneşe çok fazla maruz kalındığı durumlarda yer yer baş dönmesi ve mide bulantısı da gözlenebilir. Bunun dışında ender de olsa bazı hastalarda solunum güçlüğü, tansiyonun düşmesi gibi belirtiler de görülebilmektedir. Güneş alerjisi açık tenli kişilerde daha fazla görülebilmektedir.

Bu kişilerin teni daha açık olduğu için hassas olmaya daha yatkınlardır. Bunun dışında cildinize sürdüğünüz bazı maddelerin cildinizde yan etki yaratması sonucu güneş alerjisi meydana gelebilir.

güneş yanığı

Eğer bu maddeleri ve kimyasalları yani kremleri cildinize sürdükten hemen sonra güneşe çıkarsanız cildiniz tetiklenebilir ve güneş alerjisi olabilir. Ek olarak, kullandığınız ilaçlar örneğin antibiyotikler ya da ağrı kesici gibi ilaçlar da güneş alerjisini tetikleyebilir. 

Eğer cildiniz normalde hassas ise ve başka cilt rahatsızlıklarına sahipseniz güneş alerjisine yakalanma olasılığınız artacaktır, örneğin vücudunuzda dermatit olması gibi. Bunun dışında eğer aile bireylerinizde güneş alerjisi görülüyorsa sizde de görülme olasılığı vardır. 

Güneş alerjisi nasıl engellenir?

Güneş Alerjisini Engelleme Yolları

Zamanla kullandığınız ilaçlar, kimyasallar, kremler cildinizi güneşe karşı daha hassas bir hale getirebilir. Bunun yanında cerrahi müdahaleler ile cildinizde oluşan değişiklikler de o bölgeyi daha hassas hale getirebilir. Bunun yanında egzama gibi deri rahatsızlıkları çekiyorsanız güneşe çıktığınızda o bölge güneşten kötü etkilenebilir ve güneş alerjisi meydana gelebilir. 

Eğer uzun süre ve sık sık güneş kremi sürmeden ya da güneşten korunmadan güneşe çıkarsanız zamanla cildinizde güneş alerjisi gözlenebilir. Güneş alerjisinin en çok görüldüğü vücut bölgeleri ise genellikle el, kol, yüz, bacak gibi yerlerdir. Güneş alerjisi genellikle ilkbahar ve yaz aylarında görülse de bazı insanlarda sonbahar ve kış aylarında da görülebilir. Bu insanların güneşe duyarlılığı çok fazladır bu yüzden güneşe pek fazla çıkmak istemezler. 

Güneş alerjisi ne zaman görülür?

Güneş alerjisi bireylerde genel olarak 30 yaşından önce görülür. Güneş alerjisi erkeklerdeki görülme sıklığı ile karşılaştırıldığında kadınlarda daha fazla görülür. Güneş alerjisi belirtileriniz var ise ya da güneş alerjisi tanısı konuldu ise bundan kaçınmak ya da bu durumu engellemek için yapmanız gereken birkaç seçenek vardır.

İlk olarak, sadece güneşten kaçınmak için değil, sağlığınızı korumak için yapmanız gereken bir şey vardır o da güneşin tehlikeli olduğu saatlerde güneşten kaçınmak. Saat 10.00 ve 16.00 saatleri arasında güneşten kaçınmaya çalışmak güneş alerjiniz varsa alacağınız önlemlerden ilkidir.

İlkbahar ve yaz aylarında bu saat aralığında güneşe çok fazla maruz kalır iseniz güneş alerjisi belirtileri gösterme olasılığınız da yükselecektir. Güneşe uygun saatlerde çıkmak güneş alerjiniz için edinebileceğiniz iyi bir alışkanlıktır. 

Güneş alerjisine karşı bazı önlemler alın

Güneş Alerjisine Karşı Güneş Gözlüğü Takmak

Eğer gözleriniz güneşe karşı hassas ise ve güneşe çıktığınızda reaksiyon veriyorsa güneşli saatlerde dışarı çıkmadan önce güneş gözlüğü takabilirsiniz. Gözlerinizin durumuna uygun camları olan güneş gözlüğü takmak güneşe karşı hassas olan gözleriniz için alabileceğiniz iyi bir önlemdir.

Alabileceğiniz diğer bir önlem ise, vücudunuzun güneşe hassas olan kısımlarını koruyan giysiler giyebilirsiniz. Örneğin bacaklarınızda güneşe karşı hassasiyet varsa uzun elbiseler ya da etekler tercih edebilirsiniz. Bu tarz kıyafetler sizleri güneş alerjisinden koruyabilirler. 

Güneş kreminin önemi 

Güneş Kreminin Önemi

Güneşin olumsuz etkilerinden korunmak için alabileceğiniz bir diğer önlem ise güneş kremi kullanmaktır. Kullanacağınız güneş kremi en az 30 SPF olmalıdır. Güneş kremini güneşe çıkmadan önce açık olan bölgelerinize hafifçe uygulayın. Fakat güneş kreminizin etki süresine dikkat edin ve bu süre geçtikten sonra tekrar uygulayın. 

Güneş kremi kullanımı yaz, bahar ve kış aylarında oldukça önemlidir. Cildinizi güneşin olumsuz etkilerinden korumak için güneş kremi kullanmak sadece güneşe alerjisi olan bireyler için değil, güneşe maruz kalan her birey için önemlidir. Eğer çok sık terleyen biriyseniz ya da çok sık su ile temas ediyorsanız güneş kreminizi daha sık uygulamanız önerilmektedir.

İleri boyutlardaki güneş alerjileri ve tedavisi

Güneş Alerjisi Tedavisi

Güneş alerjisini engellemek için almanız gereken önlemlerden biri de alerjinizi tetikleyen etkenlerden kaçınmanızdır. Eğer cildinize uyguladığınız bir kremin ya da ilacın güneş alerjisine iyi gelmediğini ya da güneş alerjinizi tetiklediğini biliyorsanız bu gibi kremleri uygulamamanız almanız gereken önlemlerden biridir. 

Güneş alerjisi genel olarak tedavi gerektirmez bu yüzden alacağınız önlemler alerjiden kaçınmak için oldukça önemlidir. Eğer güneş alerjiniz daha ileri boyutlarda ise doktorunuzun önerdiği kremleri ya da hapları kullanabilirsiniz.

Bebekleri güneş alerjisinden korumak için neler yapmalı?

Bebeklere Güneş Kremi Sürmek

Güneş alerjiniz ileri boyutlarda ise mutlaka kendinizi korumalısınız ve kıyafetlerinizi de cildinizi koruyacak şekilde tercih etmelisiniz. Güneş alerjisi bebeklerde de görülebilmektedir. Eğer bebeklerde güneş alerjisi görüldü ise ilk olarak doktora gitmeniz tavsiye edilmektedir. Bunun dışında bebeğinizi biraz güneş ışığından uzak tutmak iyi gelecektir. 

Genel olarak yetişkinlerde güneş alerjisinin tedavisi alerjinizin boyutuna ve türüne göre değişiklik gösterebilmektedir. En genel ve işe yarayan önlem ise belli bir süre cildinizi güneş ışınlarından uzak tutmaktır. Daha sonra kademeli olarak güneşe çıkmak daha iyi olacaktır. Güneş alerjinizin şiddeti artıyor ise uzman birinden görüş veya yardım almak tedavi süresini hızlandıracaktır. Güneş alerjisi şiddetli boyutlarda ise terapi yolu ile şiddetini azaltabilirsiniz.

Doktora gittiğiniz takdirde danıştığınız doktorunuz, bahar aylarınızda cildinizi yavaş yavaş ve kademeli olarak güneşe göstermenizi önerebilir. Onun dışında bir de Fototerapi yöntemi vardır. Bu yöntem ile cildinizde güneş ile temas eden bölgelere ultraviyole ışık verilebilmektedir. Eğer güneş alerjinizin olduğunu düşünüyorsanız ya da vücudunuzda belirtilerini gözlemliyor iseniz uzman bir doktora başvurarak detaylı bilgi edinebilirsiniz. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.