DOLAR 32,3516
EURO 34,8442
ALTIN 2.391,53
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

Havadaki Kirletici Parçacıklar Anne Karnındaki Bebeğe Ulaşıyor

03.10.2020
A+
A-

Science of The Total Environment bülteninde yer verilen çalışmaya göre, solunum ile vücuda giren kirletici parçacıklar, akciğerlerden tutun da uzak organlara kadar gidebiliyor. Hatta bu kirletici parçacıklar insan plasentasındaki bazı hücreler tarafından yakalanıyor. Kimi zaman fetüsün de yakaladığı bu kirletici parçacıklar için araştırmacılar, fetüs gelişimi konusunda ne tür etkiler doğuracağının tam anlamıyla incelenmesi gerektiği belirtiyor.

Londra Queen Mary Üniversitesi’nde baş yazar olarak çalışan profesör Jonathan Grigg, ‘Bizim çalışmamız, kirli havada bulunan karbon parçacığı maddesinin solunmasıyla bu maddenin kan akışında gezdiğini ve plasentada önemli hücreler tarafından yakalandığını gösteriyor. Bu bilginin kanun organlarını, tecrit dönemi sonrasındaki trafik kaynaklı yayılımları azaltmaya teşvik etmesini umuyoruz.’ açıklamasında bulundu.

Londra Queen Mary Üniversitesi’nden Dr. Norrice Liu, fetüs üzerinde maruz kalınan kirliliğin olumsuz etkileri olduğunu, ‘Londra’daki kirlilik seviyeleri, yıllık sınırları sıklıkla aşıyor. Anne tarafından maruz kalınan yüksek kirlilik seviyeleri ile fetüste görülen sorunlar arasında bir bağlantı olduğunu biliyoruz. Bu sorunlar arasında, doğum ağırlığının düşük olma tehlikesi de bulunuyor. Fakat şimdiye kadar, bu durumun vücutta nasıl meydana gelebildiğine yönelik fikirlerimiz sınırlıydı’ cümleleriyle ifade etti.

Bulunan parçacıkların incelenmesi üzerine gerçekleştirilen analiz, bu parçacıkların ağırlıklı olarak trafikle ilgili kaynaklardan çıktığı düşünülüyor. Tespit edilen metallerin birçoğunun yakıt yanması ile ilişkilendirilen, yakıt ile yağ katkılarından ve taşıt frenlerinin aşınmasından çıkan maddeler olduğu belirtiliyor.

İLİşKİLİ HABERLER Hava Kirliliğinin Dünya Ekonomisine Günlük Maliyeti 8 Milyar Dolar

Hava Kirliliğinin Dünya Ekonomisine Günlük Maliyeti 8 Milyar Dolar

Hava Kirliliği Tekrar Arttı! Avcılar'da Uludağ Manzarası Kayboldu

Hava Kirliliği Tekrar Arttı! Avcılar’da Uludağ Manzarası Kayboldu

Normalleşme Sonrası İstanbul'da Hava Kirliliği Arttı

Normalleşme Sonrası İstanbul’da Hava Kirliliği Arttı

Hava Kirliliği Ömrü 2 Yıl Kısaltıyor

Hava Kirliliği Ömrü 2 Yıl Kısaltıyor

İLİşKİLİ GALERİLER Anne Karnında Bebeği Olumlu Etkileyen Besinler

Anne Karnında Bebeği Olumlu Etkileyen Besinler

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren 9 Besin

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren 9 Besin

Hava Kirliliği Azalınca Uludağ İstanbul'dan Göründü

Hava Kirliliği Azalınca Uludağ İstanbul’dan Göründü

Hamileler Hafta Hafta Nasıl Beslenmelidir?

Hamileler Hafta Hafta Nasıl Beslenmelidir?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.