DOLAR 32,5334
EURO 34,8134
ALTIN 2.430,93
BIST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 20°C
Cts 18°C
Paz 19°C

Hastalık 30 Bin Kişiye Yayıldı

06.09.2021
A+
A-

Yeryüzünün en kalabalık ikinci ülkesinde özellikle çocukların hızlı bir şekilde ölmesine yol açan hastalık, dünyayı korkuttu. Çoğunluğunu çocukların oluşturduğu tabloda en az 67 kişinin geçtiğimiz hafta virüsten öldüğü bildirildi.

Yeryüzünün en kalabalık ikinci ülkesinde özellikle çocukların hızlı bir şekilde ölmesine yol açan hastalık, dünyayı korkuttu.

Çoğunluğunu çocukların oluşturduğu tabloda en az 67 kişinin geçtiğimiz hafta virüsten öldüğü bildirildi. Enfekte olanların çoğu, eklem ağrıları, baş ağrıları, dehidrasyon ve mide bulantısı şikayeti ile hastaneye kaldırıldı. Tüm hastalara koronavirüs testi de yapıldı ve şu ana kadar iki hastalık arasında herhangi bir bağlantı bulunamadı.

Gizemli hastalığın ne olduğu konusunda net bir görüş yok. Bazı hastaların dang humması testinin pozitif çıktığı aktardı ancak diğer kaynaklar hastalığın bir tür tifüs olduğunu iddia ediyor.

Orman tifüsü, enfekte akarların ısırıkları yolu ile yayılım sağlıyor. İkinci Dünya Savaşı sırasında bazı ülkelerde tifüs salgını vardı. 2003 ve 2007 yıllarında ise Hindistan’da tifüs salgınları oldukça yaygındı.

HASTALIĞIN AŞISI YOK

Bu hastalığa karşı bir aşının olmaması başka bir salgın korkusuna da yol açıyor. Ağır vakalar hastaneye kaldırılmayı gerektirse de, zaman zaman semptomların tedavi olmaksızın iki hafta sonra kendiliğinden geçtiği de görüldü. 

Dang humması ise, dünya çapında tropikal ve subtropikal iklimlerde, çoğunlukla kentsel ve yarı kentsel alanlarda bulunan sivrisinek kaynaklı viral bir enfeksiyon. Dişi sivrisinekler tarafından bulaşan dang, esas olarak tropikal bir hastalık ve Hindistan’da yüzlerce yıldır görülüyor. Birçok enfeksiyon sadece hafif hastalık üretirken, vakalar potansiyel olarak ölümcül komplikasyonlar geliştirebiliyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, en şiddetli haliyle özel bir tedavisi bulunmuyor.

ÇOCUKLARIN DURUMU KRİTİK 

Firuzabad’da bir günde 12 çocuk yaşamını yitirdi, bölgede yer alan tıp fakültesinde tedavi gören 135 çocuktan 72’sinin durumunun ağır olduğu ve yaşam mücadelesi verdikleri bildirildi.

Gizemli hastalık, Firozabad kentindeki hastaneleri özellikle zorluyor. Firozabad’daki en üst düzey sağlık yetkilisi Neeta Kulshrestha, şöyle dedi: “Hastanelerdeki hastalar, özellikle çocuklar çok hızlı ölüyor” diyerek durumun ciddiyetini ortaya koydu.

BBC, kuzey eyaleti Uttar Pradesh’in bazı şehirlerinde bir haftadır çocukların sabahları yataklarından yüksek ateş ve tere batmış halde uyandığını bildiriyor.

Uttar Pradeşli yetkililer, hastalığa yakalanan kişilerin ailelerine yardım sözü verdi ve “Firozabad ilçe hastanesindeki özel Kovid-19 koğuşu, ateşten muzdarip hastalar için ayrılmıştır” 

Ülke neredeyse 440 bin ölümle orman yangını gibi yayılan Delta varyantı tarafından ele geçirilmiş durumda.

ÖLÜ SAYILARINDA 4 MİLYON FARK VAR 

Ancak resmi rakamların aksine, Hindistan’da bir yıl boyunca kaydedilen istatistikler, 2019-2020’nin aynı dönemine göre 4 milyonu aşkın insanın hayatını kaybettiğini gösterdi.

Koronavirüsün en yaygın varyantı Delta, ilk kez geçen yıl Ekim ayında Hindistan’da tespit edildi. Tüm varyantlardan daha hızlı yayılan Delta, aynı zamanda farklı belirtilere de sebep oldu.

Prof. Tim Spector, Delta varyantına yakalananlar arasında en çok baş ağrısı, boğaz ağrısı ve burun akıntısı gibi belirtiler görüldüğünü genç yaştaki hastaların daha ziyade ağır bir soğuk algınlığı geçiriyormuş gibi hissedebildiğini söylüyor.

Firuzabad bölgesinde görev yapan üst düzey sağlık yetkilisi Dr. Neeta Kulshrestha, hastaneye getirilen çocukların çok hızlı şekilde öldüğünü bildirdi.

HİNDİSTAN HASTALIKLARDAN KURTULAMIYOR! 

Hindistan, son aylarda Delta varyantının yanı sıra ‘kara mantar-mukormikoz’ hastalığıyla da dünya gündemindeydi. Nadir görülen ve burun, göz ve bazen de beyni etkileyen bu agresif mantar enfeksiyonu ölümcül bir boyutta…

Hindistan’da binlerce insanı etkileyen mukormikoz hastalığına yakalananların çoğu, görme yetilerini yitirmeye başladı.

Tedavide geç kalınmış vakalarda enfeksiyonun beyne ulaşmaması için gözün alınması gerekiyor. Bazı vakalarda doktorların iki gözü birden alması, bazı nadir vakalarda ise çene kemiğini alması gerekebiliyor.

Hastalığın belirtileri arasında, burun etrafındaki deride siyahlaşma veya renk değişmesi, burunda kanama veya tıkanma, göğüs ağrısı, nefes darlığı, öksürükle kan gelmesi, gözde şişme veya ağrı, bulanık veya çift görme ve son aşamada da körlük yer alıyor.

ENFEKSİYONA KOVİD Mİ SEBEP OLDU?

Mukormikoz, bağışıklık sistemindeki sorunlar ve diyabet ile bağlantılı görülüyor. Kovid-19 tedavisinde kullanılan ve bağışıklık sistemini baskılayan steroid türü bazı ilaçların kullanımındaki artışın bu enfeksiyonun artmasına yol açtığı sanılıyor.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin açıkladığı verilerine göre, mukormikoz vakalarının yüzde 54’ü ölümle sonuçlanıyor. Ancak bu oran, hastanın genel durumu ve enfeksiyonun vücudun hangi kısmını etkilediğiyle bağlantılı olarak değişiklik gösteriyor.

Kara mantar hastalığının bulaşıcılığı yok insandan insana veya hayvandan insana bir bulaşma söz konusu değil. Fakat havadaki veya ortamdaki mantar sporları ile bu küf mantarı yayılabiliyor.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.