DOLAR 35,4272
EURO 36,3217
ALTIN 3.071,50
BIST 9.910,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
12°C
Hafif Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 6°C
Pts 7°C
Sal 7°C

Haşimato Tiroiditi

09.08.2020
A+
A-

Haşimato tiroiditi, kısaca, bağışıklık sisteminde ortaya çıkan bir bozukluk nedeni ile antikorların tiroit hücrelerine saldırarak hasar vermeleri sonucunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.

HAŞİMATO TİROİDİTİ NEDİR?

Bağışıklık sisteminde oluşan bir hata nedeni ile, antikorların tiroit hücrelerine saldırmaya başlaması sonucunda oluşur. Bu bağışıklık sistemi hatasına neyin sebep olduğu kesin olarak saptanamamıştır.

Kanda, hastalıkla savaşmak için üretilen antikorlar, tiroit hücrelerine bağlanır ve onların hasar görmesine neden olur. Bu süreç bir süre sonra tiroit bezinde iltihap ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu nedenle de hasar gören tiroit bezinde hormon salgılanması giderek azalır. Bu da uzun vadede tiroit bezi yetmezliğine yol açar.

Bu hastalığa Haşimato tiroiditi denilmesinin nedeni, 1912 yılında Japon bilim insanı Akira Hashimato tarafından ilk tanının koyulması üzerinedir. Haşimato tiroiditi nedir: Otoimmün bir hastalıktır, vücut kendi hücrelerini tanımaz ve onlara karşı savaş açar.

Haşimato tiroiditi olan hastaların tiroit bezleri yıllar içerisinde giderek küçülmektedir. Hastalığın ilk evrelerinde, pek de önemsenmeyen bir guatr problemi ile karşılaşılır. Aynı zamanda bu hastaların kanlarında anti-TPO denilen antikorların oranı yüksektir.

Hastalığın ileri evrelerinde TSH yüksek, T3 ve T4 hormonları ise normal düzeylerde çıkar. Bu evre, tiroit yetmezliği evresidir. Bir sonraki evre olan tam tiroit yetmezliğinde ise hastanın TSH oranı yüksek, T3 ve T4 hormonlarının oranı da düşüktür.

HAŞİMATO TİROİDİTİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Haşimato hastalığının doğrudan klinik bulgusu olmamasına rağmen, kişide ortaya çıkardığı tiroit hormonu artışı ya da aksine tiroit hormonu yetersizliğine ait belirtiler daha iyi gözlemlenebilmektedir.

Bu noktadan yola çıkarak, Haşimato tiroiditinin belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

Kilo alımında ortaya çıkan kolaylık Ciltte ortaya çıkan kuruluklar Üşümenin daha sık ve daha kolay bir hale gelmesi Yorgunluk ve halsizlik Seste çeşitli değişikliklerin ortaya çıkması Kabızlık hali Depresyon eğilimi Hareketlerde ortaya çıkan yavaşlama (Konuşma için de geçerlidir)

HAŞİMATO TİROİDİTİ NEDEN ORTAYA ÇIKAR?

Haşimato tiroiditine yol açan bağışıklık sistemi bozukluğunun kesin nedeni saptanamamıştır. Ancak kadınlarda daha sık gözlemlenen bir hastalık olması nedeni ile cinsiyete bağlı nedenlerin olduğu düşünülmektedir.

Cinsiyetin yanında, otoimmün hastalıklara sahip olmak da Haşimato tiroiditinin nedenlerinden biri olarak gösterilmektedir. Aynı zamanda genetiğe bağlı olarak da ortaya çıkan Haşimato tiroiditinin, yakınlarında tiroit problemleri olan insanlarda ortaya çıkması daha olası bir durumdur.

HAŞİMATO TİROİDİTİNİN TEDAVİSİ NASILDIR?

Haşimato tiroiditi tanısı için hormon ve kan testleri yapılır. Aynı zamanda ultsasonografi de bu hastalığın teşhisinde kullanılmaktadır.

Haşimato tiroiditi için genellikle belirli zaman dilimlerini kapsayan ilaç tedavileri uygulanmaktadır. Aynı zamanda kişinin hayat tarzında, kilo verme gibi gerekli kimi değişimler de talep edilmektedir.

İLİşKİLİ HABERLER Haşimato Hastalığı Nedir? Sinsice İlerleyen Haşimato Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Haşimato Hastalığı Nedir? Sinsice İlerleyen Haşimato Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Haşimato Hastalığı Kanser Yapar mı?

Haşimato Hastalığı Kanser Yapar mı?

İLİşKİLİ GALERİLER Tiroidlerinizin Düzgün Çalışmadığını Gösteren 10 Belirti

Tiroidlerinizin Düzgün Çalışmadığını Gösteren 10 Belirti

Tiroid Hormonlarının Düzeni İçin Kara Turp Yiyin!

Tiroid Hormonlarının Düzeni İçin Kara Turp Yiyin!

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.