DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Haşimato Hastaları Nasıl Beslenmeli?

19.10.2021
A+
A-

Haşimato, tiroit bezinin kişinin kendi koruma mekanizmasını, tiroit dokusunu bir yabancı olarak tanımasıyla meydana çıkan bir tiroit hastalığıdır. Peki, Haşimato hastaları nasıl beslenmelidir? AIP diyeti nedir? Detaylar haberimizde…

Haşimato, tiroit bezinin kişinin kendi koruma mekanizmasını, tiroit dokusunu bir yabancı olarak tanımasıyla meydana çıkan bir tiroit hastalığıdır. Yaşanılan bu durum tiroit hormon fazlalığı yani hipertiroide sebep olabilmektedir.  Haşimato, tiroid hormon yetmezliğine de sebebiyet vermektedir. Haşimato hastalığının ismi ise Japon bilim adamı Akira Haşimato’dan gelmektedir. Hastalık Haşimato tarafından tanımlandığı için bu adı almıştır. Peki, Haşimato hastaları nasıl beslenmelidir? AIP diyeti nedir?

HAŞİMATO HASTALARI NELERE DİKKAT ETMELİDİR?

Prof. Dr. M. Şehşuvar Gökgöz, Haşimato hastalarının beslenmesine yönelik şunları kaydetti: ”Haşimato tiroiditiniz varsa sigara içmeyin, çünkü sigara içenlerde hastalığın kontrolü zorlaşıyor. Haşimato hastalarının iyotlu yiyeceklerden uzak durmalarında da fayda var. İyotlu ilaçlardan, iyot içeren radyolojik kontrast maddelerinden, iyotlu tuzdan uzak kalmaları gerekir. Ancak bu dikkat ‘iyot içerdiği için deniz ürünlerini, mesela balığı bile yememek’ gibi anlamsız noktalara sürüklememek gerekiyor.”

Beslenme konusunda önerilerine devam eden uzman, ”Son yıllarda Haşimato hastalarının daha az gluten tüketmeleri, gluten zengini besinlerden (tahıl ürünleri) uzak durmaları da tavsiye ediliyor. Bu fikrin daha detaylı incelemelerle de desteklenmesi gerekiyor. Yani henüz kesinleşmiş bir bilgi değil Kanaatime göre yine de dikkate almalı, Haşimato hastalarını daha az gluten tüketmeleri konusunda uyarmalıyız.” dedi.

HAŞİMATO HASTALIĞI KANSER RİSKİ TAŞIYOR!

”Bu hastalığa yakalananların tiroid papiller kanserine yakalanma olasılıkları arttığı için belirli aralıklarla özellikle nodül varsa- ultrasonografik kontrollerden de geçmeleri gerekiyor.” diyen Prof.Dr. Gökgöz, ”Selenyum desteği kullanmak Haşimato tiroiditinin kontrolünü kolaylaştırıyor. Bu nedenle günde 50 mikrogram kadar selenyum kullanmak yeterli oluyor.” diye belirtti.

Uzman isim, aile öyküsünün haşimato hastalığını etkilediğini vurgulayarak, ”Anneniz, ablanız ya da teyzenizde Haşimato hastalığı varsa sigara kullanmanız Haşimatoya sizin de yakalanma olasılığınızı yükseltiyor.” diyerek uyarıda bulundu.

AIP DİYETİ NEDİR, NASIL UYGULANIR?

AIP (auto-immune protocol) diyeti, bağırsak florasını düzenlemek için yapılmaktadır. 

BU YİYECEKLER KESİNLİKLE YASAK!

Rafine şeker, mısır şurubu gibi şekerli gıdalar, kahve, çikolata, muz, ananas, bulgur, pirinç, arpa, buğday, patlıcan, domates, biber, patates, kuru yemişler ve çekirdekler, süt, süt ürünleri, yumurta, mantar, alkollü içecekler ve gluten içeren her türlü içecek, yiyecek ve sos.

AIP DİYETİNDE HANGİ BESİNLER VARDIR?

AIP diyetinde; havuç, pırasa, marul, ıspanak, kabak ve yer elmasını tüketebilirsiniz. Balık, kırmızı et, tavuk eti tüketmeniz de herhangi bir problem yoktur. Elma, armut, portakal gibi düşük glisemik indeksli meyveleri yiyebilirsiniz. 

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.