DOLAR 32,2081
EURO 34,8604
ALTIN 2.444,95
BIST 10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Paz 15°C
Pts 18°C
Sal 18°C
Çar 19°C

Harvard Üniversitesi’nden Corona tespiti!

16.04.2020
A+
A-

Milliyet Gazetesi’nin haberine göre bilim insanlarından ekonomistlere kadar pek çok kesim normalleşmenin o kadar kolay olmayacağını belirtiyor. Harvard Üniversitesi’nden bilim insanları da simülasyonla salgının ne zaman biteceğine ilişkin karamsar tablo çizenler arasında katıldı. Bilim dergisi Science’da yayımlanan araştırma, salgına karşı uygulanan karantina tedbirlerinin tek bir seferle sınırlı tutulmasının pandemiyi kontrol altına almak için yeterli olmayacağını ortaya koydu.

‘Daha kuvvetlisi’

Araştırmaya göre, aşı veya etkili bir tedavi bulunmaması halinde 2025 kadar uzak görünen bir tarihte bile yeni bir dalga yaşanabilir. Araştırmada, yeni tedavilerin, bir aşının veya yoğun bakım kapasitelerinin artırılmasının, uzatmalı bir sosyal mesafe ihtiyacını hafifletebileceği belirtilse de “Bunların yokluğunda, gözetim ve aralıklı olarak uygulanacak sosyal mesafeye 2022’ye kadar ihtiyaç duyulabilir” dendi. Araştırmada, “Ortadan kalkmış gibi görünse bile Kovid-19’un gözetimi devam ettirilmeli. Çünkü 2024’te bile salgın yeniden ortaya çıkabilir” önerisine de yer verildi.

‘Çoğunluk riske açık’

Harvard Üniversitesi epidemiyoloji profesörü Marc Lipsitch, The Guardian gazetesine: “Enfeksiyonlar, iki şeyin varlığında yayılır: Enfekte insanlar ve riske duyarlı insanlar. Eğer bildiğimizden çok daha büyük bir sürü bağışıklığı yoksa, nüfusun büyük çoğunluğu hâlâ riske açık. Salgının 2020 yazında son bulacağını öngörmek, enfeksiyonların nasıl yayıldığına dair bildiklerimizle çelişiyor” açıklaması yaptı.

‘Bağışıklık süresi bilinmiyor’

Harvardlı bilim insanlarına göre, hastalığı atlatanların kazandığı bağışıklık kalıcı olursa Kovid-19 şu anki ilk salgından beş yıl sonra yok olabilir. Ancak eğer diğer koronavirüs türlerinde yaşandığı gibi bağışıklık sadece bir yıl sürerse bu senaryoda yılda bir kez yeni salgın döngüsü yaşanması muhtemel. Araştırmada, Kovid-19’da ilişkin büyük resimde hâlâ birçok önemli bilinmeyen olduğu ve uzun vadeli bir tahminde bulunmanın zor olduğu da vurgulandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.