DOLAR 32,2735
EURO 34,7551
ALTIN 2.396,11
BIST 10.247,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 17°C
Cts 20°C
Paz 19°C

Hangi Yaş Grubuna Hangi Aşı Etkili?

24.04.2021
A+
A-

Hangi yaş grubunda hangi aşı etkili? Hangi yaş grubu hangi aşıyı olmalı? Aşıların yan etkileri neler? Hangi koronavirüs aşısı daha etkili? Kimler hangi aşıyı olmalı? Randevu ile aşı seçimi nasıl yapılır? şeklindeki soruların yanıtlarını vermeye çalıştık.

Türkiye’de aşı için vatandaşlara tercih hakkı sunulmasının ardından kimler hangi aşıyı olmalı? şeklinde sorular soruluyor. Biz de Haber365 olarak hangi yaş grubuna hangi aşı daha etkili? Hangi yaş grubu hangi aşıyı olmalı? sorularının ve daha fazlasının yanıtını vermeye çalıştık. Öte yandan dün Bilim Kurulu toplantısının ardından kameraların karşısına geçen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşılamanın hız kazanması için yakın zamanda Rus Sputnik V aşısının da devreye gireceğini söyledi. İçeriğimizde Sputnik V aşısı hakkında merak edilenleri de anlatıyor olacağız. 

HANGİ YAŞ GRUBUNA HANGİ AŞI DAHA ETKİLİ?

Türkiye’de koronavirüs aşılama süreci son sürat devam ederken artık vatandaşlara istediği aşıyı seçebilme hakkı verildi. Sinovac aşısının yanında BioNTech aşısı da tercih listesinde yer alıyor. Kişiler, MHRS sistemi üzerinden ya da ALO 182 Sağlık Bakanlığı telefon hattı vasıtasıyla aşı seçimi yapıyor. Bu noktada aşı sırası gelen vatandaşların aklına hangi aşı daha etkili? hangi yaş grubu hangi aşıyı olmalı? BioNTech aşı randevusu nasıl alınır? şeklinde sorular geliyor.

HANGİ AŞI DAHA ETKİLİ? HANGİ YAŞ GRUBU HANGİ AŞIYI OLMALI?

Türkiye’de BioNTech- Pfizer aşısı ile SinoVac aşısı arasında karşılaştırma deneyi yapılmadı. Bu nedenle küresel çaptaki verileri dikkate alarak hangi aşı daha etkili? sorusunu yanıtlamaya çalışacağız. 

Yapılan araştırmalar, BioNTech- Pfizer aşısının daha güvenilir ve daha etkili olduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca hali hazırda BioNTech aşısı dünyada en çok kullanılan aşı durumunda. Bu detay aşınının güvenliğini arttıran etkenlerden biri olarak gösteriliyor. İstatistiklere göre BioNTech aşısı SinoVac’tan dünya çapında 10 kat daha fazla kullanılıyor. İki aşı türü de hastalığın daha ağır geçirilmesini ve ölümleri engelliyor. Ancak küresel çapta yapılan araştırmalar BioNTech aşısının SinoVac’a nazaran her yaş grubunda %10 daha fazla koruyuculuğa sahip olduğunu gösteriyor.

BİONTECH AŞISI VE SİNOVAC AŞISI HAKKINDA BİLGİLER

Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech ile Amerikan ilaç şirketi Pfizer’in ortak olarak geliştirip seri üretime geçtikleri yeni tip koronavirüs aşısının 12-15 yaş aralığında bulunan çocuklarda enfeksiyonu %100 oranında önlediği açıklanmıştı. Ancak bu başarısına rağmen SinoVac’a nazaran daha fazla yan etki gösteriyor. Aşının vurulduğu bölgede ağrı ve şişlik, ateş, vücutta kırgınlık gibi yan etiler BioNTech aşısında yaygın olarak yaşanıyor. Ancak bu yan etkiler kişi açısından hiçbir risk olmuşturmuyor ve kısa süre içerisinde geçiyor. BioNTech ve SinoVac aşıları kişiyi ağır hastalıktan ve ölüm risklinden korurken SinoVac’ta daha az yan etki görülüyor.

Gebeler gebeliği süresince BioNTech aşısı olamıyor. SinoVac aşısını da gebeliğinin 3. ayında yaptırabiliyor. Emziren annelerin aşı olması ise herhangi bir açıdan sorun teşkil etmiyor.

KİMLER HANGİ AŞIYI OLMALI?

Alerjik bir bünyeye sahip olanlara yan etkilerinin fazla olması nedeniyle BioNTech aşısı yapılamıyor. Bu kişiler sadece inaktif aşı SinoVac olabiliyor.

Obezite, böbrek yetmezliği, şeker hastalığı gibi sağlık sorunu olan kişilere ise ağırlıklı olarak BioNTech aşısı tavsiye ediliyor.

Kişiler alerjik bünyeye sahipse mRNA aşısı yerine daha az yan etki yapılan inaktif aşılar tercih edilmeli. Zira dünya çapında yapılan araştırmalar sadece BioNTech’in değil, diğer mRNA aşılarının da yaygın yan etkilere sebep olduğunu ortaya koydu. Öte yandan, mRNA aşıları immün sistem üzerinde daha fazla uyarıcı etkisine sahip olduğu için koronavirüse karşı daha güçlü bağışıklık yapıyor. Bu nedenle, bağışıklığı düşük olanların Pfizer BioNTech aşısını tercih etmesi gerekiyor. Ayrıca kanser tedavisi gören hastalar da BioNTech aşısı tercih etmeli.

RANDEVU İLE AŞI SEÇİMİ NASIL YAPILIR?

Aşı olma sırası gelen vatandaşlar Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden aşı randevusu alabilmektedir. İlgili kısımlara şehir, ilçe ve hastane bilgilerinin girilmesinin ardından randevu alıştırılıyor. BioNTech aşıları sadece hastanelerde olunurken, evde ya da aile hekiminde aşı olmak isteyen vatandaşların SinoVac tercihinde bulunması gerekiyor.

KOVİD-19 GEÇİRENLER AŞI OLMALI MI?

Kovid-19 geçiren kişilerin virüse karşı bağışıklığı bir süre devam etmektedir. Bu nedenle kişilerin hastalığı geçirmesinden yaklaşık 1 hafta sonra virüse karşı bağışıklığı azalmaktadır. Bu nedenle Koronavirüse yakalanan kişilerin mutlaka aşı olması gerekmektedir.

SİNOVAC AŞISI NE KADAR SÜRE KORUYOR?

Hali hazırda, aşıların koruma süresi ile alakalı herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak klinik çalışmalar hem SinoVac aşısının hem de BioNTech aşısının koruyuculuğunun yüksek olduğunu göstermiştir. Bu nedenle aşıların uzun süre kişileri virüsten uzak tutacağı düşünülmektedir. Bu konuda yapılan çalışmalar devam etmekte, aşının koruyuculuk süresi araştırılmaktadır. 

AŞI YAPTIRDIKTAN SONRA MASKE MESAFE TEMİZLİK KURALLARINA DEVAM EDİLMELİ Mİ?

SinoVac ya da BioNTech aşısı yapıldıktan sonra vücudun antikor üretmesi ve bağışıklık kazanması biraz zaman alabilmektedir. Ayrıca, aşılar her bünyede aynı düzeyde koruyuculuk geliştirmezler. Öte yandan, aşılar kişiyi virüsten koruyor olsa bile virüs kapan kişi kendisi hasta olmadan koronavirüsü başkasına bulaştırabilir. Bu nedenle maske mesafe ve temizlik kuralına muhakkak uyulmalıdır. 

KORONAVİRÜS AŞISI NEDEN BU KADAR HIZLI BULUNDU?

Bilim, birikimli olarak ilerler. Çok uzun süreden itibaren aşılar ve virüs aileleri hakkında bilgimiz bulunuyor. Virüs ailesinin tanınıyor olması koronavirüs aşısının bu kadar erken bulunmasının birincil faktörüdür. Virüsün davranış durumu ve biyolojisinin bilinmesi aşı üretiminde gerekli olan ilk adımdır. Öte yandan, moleküler biyoloji alanındaki yenilik ve gelişmeler, teknoloji ve diğer bilim dallarındaki gelişmeler de koronavirüs aşısının diğer aşılara nazaran daha erken bulunmasının nedenidir. Ayrıca, virüse karşı dünya ülkeleri seferber olmuştur. Bu nedenle klinik aşamalar ve faz çalışmaları çok hızlı tamamlanmış ve bu durumda hızlı sonuç alınmıştır.

SPUTNİK V NEDİR?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarının ardından vatandaşlar Sputnik V nedir? sorusunun cevabını merak etmeye başladı. Sputnik V, koronavirüse karşı Rusların geliştirdiği viral vektör tabanlı bir aşıdır. 

Sputnik V etkinlik oranı nedir: 3.8 milyon insanda yapılan çalışmalar Sputnik V aşısının etkinlik oranını yüzde 97,6 olarak belirlemiştir. Sputnik V aşısı, BioNTech aşısının aksine buzdolabında saklanabilmektedir.

Buraya tıklayarak Sputnik V aşısının özellikleri ve yan etkileri ile ilgili haberimize geçiş yapabilirsiniz.

YERLİ AŞI NE ZAMAN KULLANILACAK?

Dünyanın gelişmiş ülkeleri aşı üretimi için seferber olmuşken koronavirüs aşısı ile ilgili bir sevindirici haber de yerli aşı konusundan geldi. Yerli aşı için Faz-3 tarihi belli oldu. Yerli aşı konusunda faaliyet gösteren çalışmalardan biri olan Erciyes Üniversitesi inaktif aşı faz-3 çalışmaları mayıs ayında başlayacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.