DOLAR 32,3640
EURO 34,9533
ALTIN 2.325,55
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Hamileler Mutlaka 2 Doz Aşı Yaptırmalı!

25.09.2021
A+
A-

Doç. Dr. Bahar Astepe, hamilelere Delta varyantına yakalanma riskini düşürmek adına mutlaka iki doz aşı yaptırmaları uyarısında bulundu.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Klinik Sorumlusu Doç. Dr. Bahar Astepe, hamilelere Delta varyantına yakalanma riskini düşürmek adına mutlaka iki doz aşı yaptırmaları uyarısında bulundu. Astepe, yaptığı yazılı açıklamada hamileliğin özel bir süreç olduğundan bahsetti.

Kişi vücudunun, bebeğin ihtiyaçlarını en iyi biçimde karşılamaya çalıştığını vurgulayan Astepe, kovidin bağışıklık sisteminde düşüş ve pıhtılaşmaya yatkınlık oluştuğunu vurguladı.

HAMİLELER KOVİD AŞISI YAPTIRMALI MI?

Hamilelik döneminde geçirilen enfeksiyonların bu değişiklikler nedeniyle gebeyi daha ağır bir şekilde etkileyebildiğini söyleyen Astepe, “Kovid-19 bulaşan bazı hastaların ağır akciğer enfeksiyonları, ağır zatürre, solunum yetmezliği, solunum cihazına bağlanma, entübasyon ihtiyacı, akciğer yetmezliği ve ölüme kadar gidebiliyor.’’ dedi.

Doç. Dr. Astepe, 18 ülkeden 2 bin 100 gebenin katıldığı çalışmada, Kovid-19 geçiren ve geçirmeyen annelerin karşılaştırıldığını söyleyerek, “Kovid-19 enfeksiyonu geçirenlerde anne ölümü, gebelik zehirlenmesi ve erken doğum ihtimalinin çok daha yüksek olduğu bilimsel olarak kanıtlandı.’’ diye belirtti.

Astepe, açıklamalarında şu noktalara değindi: ”Yapılan bilimsel çalışmalarda gebelerin gebe olmayanlara göre yoğun bakım, entübasyon ve ölüm oranının çok daha fazla artmış olduğu gözlendi. Ağustos ayı itibarıyla Kovid-19’lu gebe hasta sayısında Delta varyantının bulaştırıcılığı ve ağır hastalık yapma riskinin yüksek olması nedeniyle ciddi artış gözlemlenmekte. Mevcut Kovid-19 aşıları canlı virüs içermiyor. Canlı virüs içermediği için vücudumuzda uzun süre virüsün kalması gibi bir durum söz konusu değil. Şimdiye kadar yapılmış hayvan deneylerinde ve gebelerde uygulanan aşı sonuçlarına baktığımızda, hamilelikte bu aşıların zararlı etkilerinin olmadığı ortaya kondu. Hayvan çalışmalarında yine bu aşılarda doğurganlığa zarar verecek etki bulunmadı. Bu yüzden aşının güvenli olduğuna inanıyoruz.”

KOVİD AŞISI YAPTIRAN ANNELER EMZİRMEYİ DURDURMALI MI?

Doç. Dr. Astepe, annelerin aşının ardından emzirmeyi durdurmasına gerek olmadığını belirterek şunları söyledi: “Yine 1 Eylül itibarıyla dünyada yaklaşık 34 gelişmiş ülkede gebeler rutin aşılama programına dahil edildi ve aşıları uygulanmakta. 20 hafta öncesi mRNA aşısı uygulanan 2 bin 500 gebede düşük riskinde herhangi bir artış olmadığı bildirildi.”

Gebelerin içleri rahat bir şekilde aşı olabileceğini belirten Astepe açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Gebeliğin herhangi bir döneminde aşı olabilirsiniz. Delta varyantından korunmak için mutlaka 2 doz aşı yapılmasını öneriyoruz. Antikorlar plasentadan bir miktar bebeğe geçmekte ve bebeğe koruma sağlamakta. Bununla ilgili bilimsel çalışmalar devam ediyor. Şu anki güncel bilgilerin ışığında tüm gebelere hem kendi sağlıklarını korumak hem de anne karnındaki bebeklerin sağlığını korumaları ve önümüzdeki uzun kış döneminde olabilecek olumsuz sonuçlardan korunmak için 2 doz aşı yaptırmalarını şiddetle öneriyorum.” şeklinde konuştu.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.