DOLAR 32,3610
EURO 34,9649
ALTIN 2.325,21
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Halüsinasyon Nedir, Nasıl Oluşur?

30.08.2021
A+
A-

Halüsinasyon ya da diğer adıyla varsanı ruh hastalıklarında sıklıkla görülen bir durumdur. Peki halüsinasyon türleri nelerdir? Halüsinasyona neden olan bitkiler hangileridir ?

Halüsinasyon ya da diğer adıyla varsanı ruh hastalıklarında sıklıkla görülen bir durumdur. Görme, işitme, dokunma, koklama ve tat duyusunda halüsinasyonlara rastlanmaktadır. Varsanı durumunda birey, gördüğü, işittiği ve hissettiğine tümüyle inanır.

Parkinson hastalarında varsanı görme vakaları yüksektir. Hastalar önceleri bunun hayali olduğunun farkında olsalar da, hastalıklarının kötüye gittiği dönemlerinde gördüklerini gerçek ile ayırt edemez duruma gelirler. Halüsinasyon tedavisinde ilaç tedavisi uygulanmaktadır.

HALÜSİNASYON TÜRLERİ

Optik (görsel) Halüsinasyonlar: Aslında var olmayan küçük ve hareket halindeki nesnelerin görünmesi durumunda var olur.

Akustik (işitsel) Halüsinasyonlar: Bu halüsinasyonları genelde şizofrenler yaşar. Çoğunlukla kendilerine hakaret eden, yorum getiren veya emirler veren seslerin duyulması şeklindedir.

Gustatorik Halüsinasyon: Tat ile ilgili çeşitleri bulunmaktadır.

Diğer Halüsinasyonlar: Olfaktorik (koku ile ilgili) ve Somatik (iç organlarda hissedilen yanma veya ağrı) halüsinasyon da bulunmaktadır.

HALÜSİNASYONA NEDEN OLAN BİTKİLER

Peyote Kaktüsü: Peyote kaktüsü Aztekler tarafından tedavi amacıyla da kullanılmıştır.

İboga: Zakkumgiller familyasında halüsinojen olarak kullanılan tek bitkidir.

Salvia divinorum: Yerliler tarafından baş ağrısı ve romatizma tedavisinde kullanılmıştır.

Ayahuasca: Ayahuasca’nın mide bulantısı ve baş dönmesi gibi etkileri vardır.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.