DOLAR 32,3654
EURO 34,9610
ALTIN 2.325,42
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Halka açık şirkette lokavt kararı

22.01.2020
A+
A-

Bir çok halka açık firmanın da aralarında bulunduğu MESS’e bağlı şirketler ile işçi sendikaları arasındaki 7 ekimden bu yana süren zam görüşmelerinin sonuç vermemesi dolayısıyla otomotiv ana sanayi ve beyaz eşya üreticilerinin de aralarında bulunduğu metal sektöründe çalışan 130,000 işçi grev kararı almıştı. Grev kararının ardından 19 Ocak pazar günü Bursa ve Kocaeli’de miting yapıldı.

Halka açık şirketlerde grev kararı

Türk Metal Sendikası Başkanı: Hakkımızı alana kadar durmayacağız

Türk Metal, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile yürüttüğü Grup Toplu İş Sözleşmesi müzakerelerinde, MESS ilk altı ay için ücret artış teklifini %10’a çıkarmış ancak Türk Metal Sendikası teklifi reddetmişti. 

İşçi tarafını temsil eden Türk Metal ve Özçelik-İş, sözleşmenin ilk altı ayı için %26; Birleşik Metal-İş ise %34 ücret artışı talep ediyor.

Mitingin ardından tekrar görüşen taraflardan MESS zam teklifini %8’den %10’a çıkarmış fakat Metal Sendikası %26’lık talebinde geri adım atmamıştı. 

MESS’e bağlı Türk Traktör bu sabah grev kararına karşı lokavt kararı aldığını tarihinin henüz belirlenmediğini KAP’a yaptığı bildirim ile açıkladı.  

Bu gelişmenin ardından İzmir Demir Çelik (IZMDC), Arçelik (ARCLK), Federal Mogul İzmit Piston (FMIZP) , Çemtaş (CEMTS), Ford Otosan (FROTO), Borusan Mannenesmann (BRSAN), Otokar Otomotiv (OTKAR),  Aygaz (AYGAZ),  Tofaş (TOASO), Ege Endüstri (EGEEN) de lokavt kararı aldığını açıkladı.

Türk Metal, MESS’in zam teklifini reddetti

Bu sabah şirketlerden Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na yapılan açıklama şu şekilde:

“Şirketimizin üyesi olduğu Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında yürütülmekte olan Toplu İş Sözleşmesi müzakere sürecinde, Türk Metal Sendikası’nın almış olduğu grev kararına karşı MESS tarafından lokavt kararı alındığı ve lokavt uygulanma tarihinin sonradan tespit edilmesine karar verildiği Şirketimize bildirilmiştir.

Toplu İş Sözleşmesi imzalanması amacıyla görüşmeler halen devam etmekte olup, sürece ilişkin önemli gelişmeler, ilgili düzenlemeler çerçevesinde kamuya açıklanacaktır.”

Grev kararı alınan şirketlerin içinde Türk Traktör ile Aygaz, Ford Otomotiv, Otokar ve TOFAŞ, Arçelik, Karsan, Ege Endüstri ve Çemtaş bulunmakta. Grev kararında bu şirketlere daha sonra Çelik Halat, Ditaş Doğan ve İzmir Demir Çelik de eklenmişti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.