DOLAR 32,2917
EURO 34,6648
ALTIN 2.404,28
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

Güney Afrikalı Bilim İnsanlarından Ses Getirecek Proje: Güneş Karartılacak

27.11.2020
A+
A-

Küresel iklim değişikliği tüm dünyayı etkilemeye devam ederken Güney Afrikalı bilim insanları, küresel iklim değişikliğinin etkilerini en azından yerel olarak azaltabilmek için ilginç bir fikir öne sürdüler.

Environmental Research Letters’ta yayınlanan makaleye göre Cape Town Üniversitesi’nden bilim insanları, ülkedeki su kaynaklarının günden güne zayıflaması ve uzak gelecekte tüm su kaynaklarının yüzde 90’ını kaybetme ihtimaline karşın “Güneş’i karartma” planını ortaya attılar.

Bilim insanları, su kaynaklarını korumak için Güneş’i “karartmayı” teklif ediyor

bulutlar

Güneş’i karartma planı dahilinde bilim insanları, ülkenin başkenti olan Cape Town üzerinden atmosfere bol miktarda sülfür dioksit gazı pompalayacak ve bulut oluşturacak. Bu sayede Güneş ışınları yeryüzüne ulaşmadan uzaya geri yansıtılacak ve küresel iklim değişikliğinin etkileri hafifletilmiş olacak.

Bilim insanlarının yeryüzüne ulaşan Güneş ışığı miktarını azaltma yönündeki planlarının bilimsel bir karşılığı olsa da uzmanlar, küresel ısınmaya karşı atmosfere gaz pompalamanın iklim sistemi için tehlikeli bir müdahale olduğunu belirtiyorlar. Zira Güneş ışınlarını engelleyecek kadar büyük oranda gaz salmak, aynı zamanda atmosfer dengesini kalıcı olarak bozma potansiyeline de sahip.

gökyüzü

 Bilim insanlarının açıklamalarına göre küresel iklim değişikliğinin Cape Town’a etkisi, herhangi bir önlem alınmadığı takdirde 2100 yılına kadar 3 kat artış gösterecek. Yapılan açıklamalara göre Güneş’i karartma planı ile sıcaklıkları 2020 yılındaki seviyelerde tutmak, su kaynaklarının yüzde 90’ının kaybolmasıyla sonuçlanacak büyük kuraklığı engellemeyi sağlayabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.